Latvijas drošības dienesti naktī uz otrdienu starptautiskajā lidostā "Rīga" aizturējuši kontrabandas kravu ar dažādām tankiem un lidmašīnām paredzētām detaļām, tostarp nakts redzamības iekārtām, kas tika sūtītas uz Irānu.
Pēc ekspertu domām, Krievijā ražotās bruņutehnikas rezerves daļas, iespējams, bija paredzētas teroristiskām organizācijām.

Drošības policijas priekšnieka vietnieks Juris Leitietis aģentūrai LETA sacīja, ka 28 tonnas smagais bruņojuma sūtījums, kas bija deklarēts kā 315 000 ASV dolāru vērta lauksaimniecības tehnika un citas iekārtas, aizturēts, realizējot operatīvo informāciju. Operācijā piedalījās Drošības policija, muita un Militārās pretizlūkošanas dienests.

Valsts ieņēmumu dienesta Komunikāciju nodaļas vadītāja Dita Kļaviņa-Lauberte sacīja, ka krava Latvijā ievesta no Krievijas un novietota muitas noliktavā, lai to formētu eksportam uz Irānu.

Kravā ir lidmašīnu un tanku detaļas, tostarp lidmašīnu saskaņošanas bloki un platformas, militāro lidaparātu detaļas. Sūtījumā ietilpa gan lietotas, gan iekonservētas rezerves daļas, taču tās visas bijušas labā tehniskā stāvoklī.

Kravu no lidostas "Rīga" uz Teherānu bija jāpārved otrdienas rītā ar Krievijā īrētu lidmašīnu "Il-76T".

To no Rīgas uz Teherānu sūtīja kāds uzņēmums, arī kā saņēmējs bija norādīts uzņēmums. Pēc Leitieša teiktā, darījumā iesaistītas arī ārzonas kompānijas. Bruņojuma kontrabandā iesaistīta pat kāda Latvijas firma.

Pēc Drošības policijas pārstāvja teiktā, par tanku un lidmašīnu rezerves daļu kontrabandu pašlaik neviens cilvēks nav aizturēts. Visticamāk, tiks ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 190.panta 3.daļas par stratēģiskas nozīmes preču kontrabandu.

Izmeklēšanā būs nepieciešama detalizēta ekspertīze, lai noteiktu, precīzi kādas bruņojuma rezerves daļas sūtītas uz Irānu.

Stratēģiskās nozīmes preču pārvadāšanai, importam un eksportam nepieciešamas speciālas licences. Iepriekš Latvijā aizturēti dažādi stratēģiskas nozīmes sūtījumi, bet krimināllieta tiks ierosināta pirmoreiz, teica Leitietis. Līdz šim piemēroti tikai administratīvie sodi par nepareizu preču deklarēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!