Foto: LETA
Aizdomās par vismaz 258 automašīnu riepu saduršanu Rīgas mikrorajonos policija aizturējusi "zaļi domājošu", iespējams, ar šizofrēniju sirgstošu jaunieti, žurnālistiem otrdien pastāstīja Teikas policijas iecirkņa šefs Pauls Krūmiņš.

19 gadus veco jaunieti policija tur aizdomās par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu – riepu saduršanu Teikā, Pļavniekos un Purvciemā. Aizturētais darbojies pērn un šogad un riepas dūris ar pašizgatavotu durkli. Vīrietis mikrorajonos arī izplatījis zīmītes, kurās krievu valodā informējis, ka riepas durs tik ilgi, kamēr cilvēki sāks saprast, ka klimata izmaiņām ir negatīvas sekas.


Sīkāku informāciju par aizturētā personību policija viņa drošības dēļ pašlaik nesniedz, vien pastāstīja, ka vīrietis ar ģimeni dzīvo Teikas apkārtnē un mācās.

Jaunietim kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība. Viņam nozīmēta arī psihiatriskā ekspertīze.

Policija uzskata, ka aizturētais pērn sadūris 97 automašīnu riepas, bet šogad – 161. Krūmiņš žurnālistiem stāstīja, ka šīs lietas izmeklēšana bijusi sarežģīta un lietā pratinātas aptuveni 60 personas, kuras sākotnēji uzskatītas par iesaistītām. Policistiem bijušas arī aizdomas, ka lieta saistīta ar kāda biznesa interesēm, piemēram, vēlmi maksas autostāvietām un riepu montāžas darbnīcām piesaistīt klientus. Policija pārbaudījusi apmēram 40 autostāvvietas un darbnīcas, taču šī versija neapstiprinājās.

Kad Teikas policijas iecirkņa apkalpojamajā teritorijā pie mājām parādījās lapiņas krievu valodā, kurās ziņots – kamēr cilvēki neapzināsies klimata izmaiņu negatīvās sekas, riepu duršana turpināsies, policijai radās aizdomas, ka meklējamais ir "zaļi" domājošs cilvēks.

1992.gadā dzimušo vīrieti policija aizturēja 25.novembrī, atsaucoties uz cilvēku ziņoto, ka pagalmā manāms aizdomīgs jaunietis. Puisis aizturēšanai nepretojies, taču sākumā neatzinies, ka dūris riepas. Tikai vēlāk pratināšanā jaunietis atzinis, ka dūris riepas. Policija pie viņa atrada arī pašizgatavoto durkli.

Policija puisi raksturo kā vienpati, kurš durot riepas cīnījies pret videi nodarīto kaitējumu. Iepriekš policijas redzeslokā jaunietis nebija nonācis, viņš nelietojot narkotikas un nedzerot. Pastrādājot kārtējo uzbrukumu automašīnām, jaunietis bijis uzmanīgs, taču nav centies maskēties. Likumsargiem radušās aizdomas, ka jaunietis sirgst ar šizofrēniju, taču, pārbaudot ziņas medicīnas iestādēs, policisti noskaidroja, ka puisis nav ārstējies. Likumsargi neatklāj, vai jaunietis ir krievvalodīgais, sakot, ka zīmītes krievu valodā var būt arī "pēdu jaukšana".

Pēc sarunām ar jaunieti, policistiem radušās aizdomas, ka riepas puisis dūris pēc kādiem personiskiem pārdzīvojumiem, piemēram, redzot, kā kāds spēkrats sabrauc dzīvnieku. Taču īpaši bojājamos spēkratus puisis nav atlasījis. Krūmiņš pastāstīja, ka pēc jaunieša aizturēšanas policija viņa dzīvesvietā atrada lapiņas ar aicinājumu cīnīties pret laternām, kuru spožā gaisma traucē gulēt. Policisti uzskata, ka šādas "akcijas" mērķis bijis atvieglot noziedzīgo darbību lauku, jo gaismas laternas traucējušas īstenot ieceri.

Gan Krūmiņš, gan Rīgas reģiona policijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins pateicās iedzīvotājiem un policistiem, kuri ļoti nopietni strādāja, lai vainīgo atrastu, atsaucoties uz visām iedzīvotāju ziņām par aizdomīgām personām.

Policija uzskata, ka puisis apzinājies savas rīcības sekas. Likums par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā vai ja tā nodarījusi lielu materiālu zaudējumu, paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem.

Informācija par materiālajiem zaudējumiem pagaidām nav apkopota. Summas svārstoties no trim līdz pieciem latiem, taču ir auto īpašnieki, kuriem zaudējumi ir arī 100 un vairāk latu apmērā. Policija arī aicina atsaukties cilvēkus, kuri līdz šim nav vērsušies policijā, taču arī cietuši no riepu dūrēja.

Jau ziņots, ka Rīgā, Pļavnieku un Purvciema apkaimē kādā oktobra naktī vairākiem desmitiem automašīnu pārdurtas riepas, tolaik informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē.

Iesniegumi par naktī pārdurtām riepām policijā saņemti no Dzelzavas, Ilūkstes, Augusta Deglava, Akadēmiķa M.Keldiša, Rudens un Jasmuižas ielu iedzīvotājiem.

Policija neizslēdza iespēju, ka riepas sadūris tas pats cilvēks, kurš šādu noziegumu 1.septembrī pastrādāja Teikā. Toreiz spēkrati apskādēti Ieriķu, Raunas, Ūnijas un Kastrānes ielu apkaimē.

Šogad šādi riepu duršanas gadījumi Rīgā notikuši vairākkārt, un policija pieļāva, ka nedarbus pastrādājusi viena un tā pati persona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!