Foto: LETA
Iekšējās drošības birojam (IDB) ir aizdomas, ka 21. februārī kriminālprocesā aizturētie Latgales reģiona pārvaldes policisti savām vajadzībām nesankcionēti izmantojuši ierīces, kas nereti kriminālprocesos tiek izmantotas informācijas iegūšanai.

Jau ziņots, ka IDB 21. februārī aizturējis Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas vecākais inspektoru un Kriminālpolicijas biroja Organizētās noziedzības un noziegumu ekonomikas jomā apkarošanas nodaļas inspektoru par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nepatiesu ziņu sniegšanu un startēģiskās nozīmes preču aprites notikumu pārkāpšanu.

IDB priekšnieka vietnieks Vjačeslavs Vroņins otrdien žurnālistiem daudz jauna saistībā ar kriminālprocesu neatklāja, jo izmeklēšana esot vēl sākuma stadijā. Kriminālprocess ierosināts janvāra sākumā pēc Krimināllikuma 24. nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā. Vēlāk kriminālprocess pārkvalificēts jau pēc konkrētiem pantiem - Krimināllikuma 318. panta 1. daļas, Krimināllikuma 328. panta un Krimināllikuma 237.1 panta 2. daļas. Proti, par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nepatiesu ziņu sniegšanu un stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu.

21. februārī IDB aizturējis divus policistus, kā arī veicis sankcionētas kratīšanas, kurās izņemti tādi priekšmeti kā GPS iekārtas, raidītāji un dažādas tehniskās ierīces, kā arī 20 tūkstoši eiro skaidrā naudā.

Kratīšanās izņemtajiem priekšmetiem tiks veikta ekspertīze, lai noteiktu, vai priekšmeti pieder stratēģiskas nozīmes preču grupai. Patlaban IDB ir aizdomas, ka abi policisti šīs ierīces izmantojuši nesankcionēti, nesaskaņojot to ar vadību, kā arī bez tiesas lēmuma. IDB ir aizdomas, ka abi policisti tās izmantojuši savām vajadzībām sava personīgā labuma gūšanai.

Aizturētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

IDB pārstāve Inese Butāne vairākkārt uzsvēra, ka izmeklēšana ir sākuma stadijā, un šobrīd amatpersonām izvirzītas aizdomas par negodprātīgu rīcību, apejot normatīvajos aktos noteikto kārtību un pretēji dienesta interesēm. IDB ir uzdevums veikt vairākas ekspertīzes un izmeklēšanas darbības. Līdz ar to patlaban IDB detalizētāku informāciju nesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!