Foto: Valsts policija
Pēdējā laikā Valsts policijā saņemti vairāku personu iesniegumi par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar piedāvājumiem akciju un valūtu tirdzniecībā, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļā ir saņemti iesniegumi, kurus vieno līdzīgas noziedzīga nodarījuma pazīmes. Piemēram, potenciālais klients saņem no nezināmas personas telefona zvanu, kurā zvanītājs piedāvā iesaistīties darījumos ar akciju vai valūtu tirdzniecību.

Pēc vairākkārtējas saziņas daļa uzrunāto personu piekrīt darījumu veikšanai. Tad zvanītāji detalizēti skaidro, kādā veidā notiks darījumi, norādot, ka darījumu veikšanai ir izveidota interneta vides vietne, kurā būs redzami gan klienta veiktie darījumi, gan jau ieguldītā nauda, gan gūtā peļņa, krāpšanas shēmu skaidro policijā.

Uzticoties pakalpojumu piedāvātājiem, cilvēki pārskaita naudu, bet pēc tam maldīgi ir iespēja redzēt pārskaitījuma summu vietnē. Turpmāk zvanītāji aicina nepārtraukti palielināt ieguldītos naudas līdzekļus, solot un it kā vietnē uzrādot lielus peļņas procentus, taču brīdī, kad naudu ieguldījušās personas vēlas savus naudas līdzekļus izņemt, tas nav iespējams un pakalpojumu sniedzēji vairs nav sasniedzami, informē policijā.

ENAP 3.nodaļas kompetencē ietilpst tieši ar informācijas tehnoloģijām un e-vidi saistītu finanšu noziegumu izmeklēšana. Ņemot vērā nelikumīgo pakalpojumu piedāvātāju pastiprināto aktivitāti, Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa aicina iedzīvotājus neiesaistīties darījumos ar neskaidras izcelsmes uzņēmumiem, kas piedāvā šāda veida ieguldījumu pakalpojumus, kaut arī nav saņēmuši attiecīgu atļauju šādu pakalpojumu sniegšanai Latvijā, kā arī nepārskaitīt naudas līdzekļus uz šo personu norēķinu kontiem.

Tāpat Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa aicina iedzīvotājus būt rūpīgiem, veicot finanšu darījumus, sargāt savu maksājumu karšu, i-banku un citu maksāšanas līdzekļu autorizācijas datus, lai tie nenonāk citu personu rīcībā, kā arī neizmantot nezināmas izcelsmes maksāšanas platformas.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atgādina, ka piesaistīt finanšu līdzekļus no iedzīvotājiem Latvijā drīkst tikai tādi pakalpojumu sniedzēji, kuri saņēmuši attiecīgu atļauju no FKTK.

Iedzīvotājiem, kuri vēlas ieguldīt savus brīvos finanšu līdzekļus peļņas gūšanai, FKTK rekomendē pirms iesaistīšanās šādos darījumos pārliecināties, vai attiecīgais pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs piedāvāt ieguldījumu pakalpojumus Latvijā.

Informācija par licencētajiem ieguldījumu pakalpojumu sniedzējiem Latvijā vai ieguldījumu pakalpojumu sniedzējiem no citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kam atļauts sniegt pakalpojumus Latvijā, ir pieejama FKTK mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!