Pēdējā laikā policijā pieaudzis iedzīvotāju sūdzību skaits par nozagto vai nozaudēto mantu viltus atradējiem, kas apmaiņā pret it kā atrasto mantu lūdz atjaunot viņu mobilo telefonsakaru priekšapmaksas kartes kredītu.
Raksturojot krāpšanās shēmu, Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Ints Ķuzis stāstīja, ka nozagtās vai pazaudētās lietas īpašniekam parasti piezvana cilvēks, kas sakās zinot, kur zudusī manta atrodas, lai gan patiesībā viņam par to nav ne jausmas. Vienlaikus zvanītājs norāda, ka viņam drīz beigsies mobilā telefona kartes kredīts, un cietušajam tiek lūgts iegādāties atjaunošanas karti.

Cilvēki, būdami lētticīgi un cerībā, ka patiešām saņems savu zudušo mantu, iegādājas atjaunošanas karti, piezvana krāpniekam un nosauc kartes kredīta atjaunošanas kodu, taču tā arī savu īpašumu neatgūst.

Ķuzis atzīmēja, ka bieži vien krāpnieki uzrodas vēlreiz, kad atkal nepieciešamas atjaunot mobilo telefonsakaru kartes kredītu, un ir cilvēki, kas maksā otro un pat vēl vairākas reizes, joprojām cerot, ka mantu tomēr izdosies atgūt. Esot bijuši gadījumi, ka cietušajam šādā veidā izkrāpti pat vairāki simti latu.

Kriminālpolicijas priekšnieks aicina cilvēkus būt uzmanīgiem un gadījumos, kad tiek lūgts iegādāties telefona kredīta atjaunošanas karti, nekādā gadījumā to nedarīt. Šāds piedāvājums par 100% liecina, ka tā ir krāpšana, uzsver Ķuzis.

Divas krimināllietas par šādu krāpšanu ierosinātas, kad zvanītāji bijuši cietumos ieslodzītie, pastāstīja Ķuzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!