Jūrmalas domes deputāts Ilmārs Ančāns ("Mūsu zeme") pirmdien Zemgales apgabaltiesā, kas izskata Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas lietu, iesniedza lūgumu noņemt viņam procesuāli aizsargājamās personas statusu, "lai tiesa būtu atklāta un sabiedrība varētu pati spriest par notiekošajiem procesiem valstī".
Tiesa pēc iesnieguma saņemšanas izsludinājusi pārtraukumu.

Ančāns žurnālistiem sacīja: kamēr nesāksies tiesas process, viņu turpinās apsargāt.

"Tie, kas nosaka Jūrmalas attīstību, nosaka arī lēmumus šeit - augstākajā līmenī," sacīja Ančāns, piebilstot, - ja tiesa nesāksies līdz Saeimas vēlēšanām šā gada oktobrī, tas norādīs, ka valsts ir nonākusi strupceļā, jo "valda gan konstitucionālā, gan politiskā un ekonomiskā korupcija".

Viens no lietā tiesājamajiem - Jūrmalas domes deputāts Juris Hlevickis, kurš pašvaldībā ievēlēts no Latvijas Pirmās partijas saraksta -, žurnālistiem sacīja, ka arī vēloties, lai lieta tiktu iztiesāta pēc iespējas ātrāk.

Lietas izskatīšana iepriekš atlikta, jo uz tiesas sēdi slimības dēļ nebija ieradies viens no apsūdzētajiem - uzņēmējs Germans Milušs, kā arī apsūdzētā - bijušā Jūrmalas mēra Hlevicka - advokāts Jānis Grīnbergs.

Kriminālvajāšana lietā sākta pret četrām personām - partijas "Jaunais centrs" (JC) deputāta kandidātiem Leonīdu Lasmani un Gvido Hariju Volbrugu, bijušo automašīnu BMW tirgotāju Milušu un Hlevicki. Viņiem uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas par kukuļa došanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Saskaņā ar apsūdzību kukulis dots Ančānam, lai viņš mēra vēlēšanās nobalsotu par Hlevicki.

Krimināllieta par kukuļdošanu ierosināta 2005.gada 18.martā. Maksimālais paredzētais sods par šādu noziegumu ir 12 gadu brīvības atņemšana ar mantas konfiskāciju.

Pēc krimināllietas ierosināšanas Milušs, Lasmanis un Hlevickis noslēguši laulību līgumus, kas paredz visas mantas šķirtību. Īpašumi galvenokārt reģistrēti uz viņu sievu vārda. Milušs noliedzis, ka līguma slēgšana būtu saistīta ar krimināllietu.

Latvijas Televīzijas 12.marta raidījumā "De facto" demonstrēti Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas lietā iesaistīto uzņēmēju un politiķu telefonsarunu atšifrējumi. Sarunās runāts par trūkstošās balss iegūšanu Hlevicka ievēlēšanai mēra amatā un par Ančāna piekukuļošanu.

Publiskotajās sarunās piedalījās ne tikai šobrīd lietā apsūdzētie - Milušs, Volbrugs, Lasmanis un Hlevickis, bet arī bijušais Tautas partijas līderis Andris Šķēle, Latvijas Pirmās partijas priekšsēdētāja vietnieks Ainārs Šlesers, uzņēmējs Eižens Cepurnieks, uzņēmējs Valērijs Barjers un vairākas citas personas.

Sākotnēji Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Velta Zaļūksne krimināllietu nodeva Rīgas apgabaltiesai, bet 1.martā lieta pārsūtīta Zemgales apgabaltiesai, jo Rīgas apgabaltiesā strādā Hlevicka brālis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!