Foto: F64
Senāta Krimināllietu departaments 30. augustā, izskatot prokurora Monvīda Zelča kasācijas protestu tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā atsevišķā lietvedībā izdalītajā kriminālprocesā pret Andreju Zabecki, nolēma atcelt Rīgas apgabaltiesas attaisnojošo spriedumu pilnībā, noskaidroja portāls "Delfi".

Senātā portālam "Delfi" skaidroja, ka tiesa savā lēmumā norāda uz diviem apstākļiem, kurus apelācijas instances tiesa nav izvērtējusi, tāpēc lietu nodod jaunai izskatīšanai.

Senāts lēmumā sniedzis vērtējumu uz prokurora protestā izvirzītajiem jautājumiem, proti, par kriminālprocesa sadalīšanu apelācijas instances tiesā un tās nolēmuma atbilstību Kriminālprocesa likumā noteiktajam. Tāpat Senāts vērtējis predikatīvā noziedzīgā nodarījuma pabeigtības ietekmi uz Krimināllikuma 195. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva konstatēšanu.

Senāts konstatējis, ka apelācijas instances tiesa, izdalot kriminālprocesu pret vienu apsūdzēto personu, ir radījusi situāciju, kad Kriminālprocesa likuma 1. pantā norādītais krimināltiesisko attiecību taisnīgs noregulējums faktiski nav panākams, neņemot vērā kriminālprocesa, no kura konkrētais kriminālprocess izdalīts, iztiesāšanas rezultātu. Senāts norādījis, ka, pamatojot attaisnojoša sprieduma taisīšanu ar pamatkriminālprocesā pieņemtā nolēmumā, kurš nav stājies spēkā, secināto, apelācijas instances tiesa pieļāvusi Kriminālprocesa likuma būtisku pārkāpumu.

Tāpat Senāts piekritis kasācijas protestā norādītajam, ka, lemjot jautājumu par Krimināllikuma 195. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva esību vai neesību, nav nozīmes tam, vai predikatīvais noziedzīgais nodarījums, tur, kur to nepieciešams konstatēt, ir vai nav pabeigts.

Krimināllikumā 195. pantā noteikta atbildība par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Par šādu noziegumu draud līdz pat piecus gadus ilgs cietumsods.

Jau ziņots, ka 2021. gadā Rīgas apgabaltiesa attaisnoja visus apsūdzētos.

Lietā uz apsūdzēto sola atradās bijušais "LNT" direktors Andrejs Ēķis, polittehnologs Jurģis Liepnieks, kādreizējais "Digitālā Latvijas radio un televīzijas centra" (DLRTC) ģenerāldirektors Guntars Spundes, jurists Jānis Loze, nodokļu konsultants Uldis Kokins, finanšu konsultants Harijs Krongorns, bijušais "Kempmayer Media Latvia" valdes loceklis Jānis Svārpstons, bijušais "Kempmayer Media Latvia" valdes loceklis Jānis Zips un bijušais "Kempmayer Media Latvia" valdes loceklis Andrejs Zabeckis, bijušais Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis, Didzis Jonovs, Adrians Boldans un Māris Pauders.

Iepriekš Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa

Digitālās televīzijas krimināllieta ir saistīta ar DLRTC un KML meitasfirmas "Kempmayer Media Latvia" vienošanos, kas paredzēja vairākos posmos ieviest digitālo televīziju un Latvijā nogādāt dažādu specifisku aparatūru digitālajai apraidei.

Projekta kopējās izmaksas iepriekš lēstas daudzos desmitos miljonu latu.

Šobrīd pirmās instances tiesā atrodas vēl viena lieta, kas saistīta ar digitālās televīzijas ieviešanu. Šajā lietā uz apsūdzēto sola sēž arī Ainārs Šlesers un Andris Šķēle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!