Foto: PantherMedia/Scanpix
Valsts policija (VP) apstiprina, ka kriminālprocesā par Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) elektroniskā pasta uzlaušanu vakar ticis aizturēts portāla "kompromat.lv" pārstāvis Leonīds Jākobsons.

Kā atzina VP preses pārstāve Sintija Virse, Jākobsons vakar ir aizturēts un kratīšanas laikā izņemti datu nesēji, savukārt par drošības līdzekļa piemērošanu viņam vēl tiks lemts.

Jākobsona advokāts Andris Baumanis pastāstīja, ka kriminālprocess, kurā viņa klients ticis aizturēts, ir sākts par tāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kas paredzēts Krimināllikuma 144.panta 1.daļā - par personas korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas noslēpuma tīšu pārkāpšanu, kā arī par tādas informācijas un programmu noslēpuma tīšu pārkāpšanu, kas paredzētas lietošanai saistībā ar datu elektronisko apstrādi. To šodien apstiprināja arī policijas preses pārstāve Virse.

Minētajā Krimināllikuma pantā paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 50 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības uz zināmu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Vaicāts, vai jūtas gandarīts par Jēkabsona aizturēšanu, Ušakovs šodien žurnālistiem atzina, ka nejūtoties nedz gandarīts, nedz neapmierināts. Viņš uzticoties policijai. Ušakovs uzsvēra, ka iesniegumā policijai norādījis uz noziegumu - kāds iejaucies viņa privātajā sarakstē, norādot arī uz to, ka šī sarakste publiskota tieši "kompromat.lv". Iesniegumā tieša norāde uz aizdomām par kādu personu neesot bijusi. Ušakovs arī apliecināja, ka publiskotajā sarakstē daļa vēstuļu bijušas autentiskas, taču dažas viltotas. Precizēt, kuras vēstules ir viltotas, Ušakovs atteicās.

Jākobsons ceturtdien tika aizturēts uz 48 stundām un ievietots policijas aizturēšanas vietā Čiekurkalnā. Kā atklāja advokāts Baumanis, kratīšanā Jākobsona dzīvesvietā ir izņemti visi atrastie datu nesēji un divi datori.

Policija paskaidrojusi, ka Jākobsons tiekot aizturēts, lai viņš netraucētu izmeklēšanai un neietekmētu lieciniekus, norādīja advokāts. Tomēr Jākobsonam patlaban šajā kriminālprocesā neesot piemērots aizdomās turamā statuss.

Baumaņa rīcībā esošā informācija liecina, ka policijas darbinieki veikuši kratīšanas arī pie "kompromat.lv" apkalpojošā informācijas tehnoloģiju pakalpojumu sniedzēja un izņēmuši trīs serverus.

Advokāts vakar atzina - viņš nedomā, ka izmeklētāji varētu lūgt tiesu Jākobsonam kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu, tomēr šādu iespēju viņš pilnībā neizslēdz.
Pats Jākobsons pieļauj, ka aizturēšana varētu būt saistīta ar Ušakova vēlmi viņu morāli un fiziski ietekmēt, tomēr nekādu pierādījumu tam nav, tie ir tikai pieļāvumi, pastāstīja advokāts.

Minēto kriminālprocesu policija sāka 23.novembrī pēc Ušakova iesnieguma saņemšanas. Process tiek izmeklēts VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļā.
Ušakovs iesniegumā lūdza izmeklēt informācijas noplūdi no viņa elektroniskā pasta.

Rīgas mērs iepriekš norādīja, ka "ir acīmredzams vismaz viens noziegums - uzlauzts e-pasts. Iespējams, var runāt arī par otru noziegumu - informācija, kas tiek publicēta, ir kompilācija no īstām vēstulēm un viltotām". Viņš pauda cerību, ka policija būs spējīga atrast cilvēkus, kuri varēja atļauties tā rīkoties.

Portālā "kompromat.lv" tika publicētās Ušakova e-pasta vēstules no 2008.gada, kas tika sūtītas toreizējam Krievijas vēstniecības padomniekam Aleksandram Hapilovam. Ušakovs tobrīd bijis 9.Saeimas deputāts, savukārt Hapilovs strādājis par Krievijas vēstniecības padomnieku, taču 2009.gadā viņš pametis darbu Latvijā.

Portāls "kompromat.lv", kura rīcībā nonākusi Ušakova un Hapilova sarakste, ir vērsies Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu izvērtēts, vai šī sarakste neliecina par Ušakova nelikumīgu darbību. Kopumā portāla rīcībā nonācis "tūkstošiem e-pastu", un tajos esot arī informācija par "Saskaņas centra" reklāmas kampaņām un par to, kurš un par kādiem līdzekļiem tos rīkojis, kā arī cita informācija.

Pēc šo vēstuļu nopublicēšanas portāls "kompromat.lv" kļuva par hakeru uzbrukuma upuriem. Par to portāla veidotāji vērsās policijā. Policija turpretim apliecināja, ka iesniegums ir saņemts un tas tiekot vērtēts.

Jākobsonam jau pirms vairākiem gadiem bija konflikts ar Ekonomikas policijas pārvaldi (EPP), kuras paspārnē izveidotā kibernoziegumu apkarošanas nodaļa tagad izmeklē viņa lietu. Pēc Jākobsona sūdzības, ka divi EPP darbinieki - Germans Čistjakovs un Viktors Montiks - mēģinājuši uzkūdīt kādu uzņēmēju ar viņu izrēķināties, policistiem tika piemērots disciplinārsods - piezīme. Jākobsons norādīja, ka šāda iecere saistīta ar kritiku, kuru "kompromat.lv" savulaik publicēja par EPP toreizējo priekšnieku Ivanu Roščenkovu.

Savukārt Montiks, kura vadītā nodaļa nodarbojas ar cīņu pret nelikumīgu akcizēto preču apriti, pagājušajā mēnesī tika atbrīvots no pienākumu pildīšanas saistībā ar aizdomām par kontrabandas piesegšanu. Iespējamo noziegumu konstatēja Valsts ieņēmumu dienests un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Grāmatā "Cits ķēķis: zem likumīgā jumta" aprakstīts Jūrmalas prokurores kukuļņemšanas lietā apsūdzētā uzņēmēja Borisa Rjazanska iesniegums Saeimas Nacionālās drošības komisijai, kurā cita starpā minēts, ka, "vadoties no dažādiem tiešiem un netiešiem pierādījumiem", esot jāsecina, ka portāla "kompromat.lv" pārstāvji "iespējams, izpilda nelikumīgus KNAB lūgumus par atsevišķu valsts amatpersonu nomelnošanu, kā arī nepatiesu ziņu izplatīšanu par fiziskajām personām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!