Foto: LETA
Apsūdzētā Leonīda Mineta un prokurora neierašanās dēļ trešdien Augstākā tiesa (AT) atlikusi krimināllietas par krāpšanu lielā apjomā, atkārtotu dokumentu viltošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu izskatīšanu, portālu "Delfi" informēja tiesā.

Jauns lietas izskatīšanas datums vēl nav nozīmēts.

Jau ziņots, ka Mineta apsūdzība iepriekš tika izdalīta atsevišķā lietvedībā no krimināllietas, kurā par līdzīga rakstura noziegumiem bija apsūdzēti uzņēmēji Raitis Bullīts un Guntis Bērziņš.

Abi uzņēmēji bija apsūdzēti par to, ka laikā no 2002.gada maija līdz 2004.gadam vienojās un realizēja pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksu izkrāpšanu no valsts budžeta par SIA "INT" veiktajiem eksporta darījumiem uz Ukrainu. Abiem apsūdzētajiem PVN izkrāpšanā esot palīdzējis arī Minets, pret kuru laika ekonomijas nolūkos kriminālprocess izdalīts atsevišķā lietvedībā, jo viņš ilgāku laiku nebija sasniedzams.

Bullītim un viņa līdzdalībniekiem palīdzējuši vairāki citi cilvēki, kuru lietas tika izdalītas no galvenās krimināllietas. Prokurors iepriekš norādīja, ka šīs personas bija "vienkāršā darba darītāji", kas nebija informēti par vērienīgo krāpšanu.

Tūkstošiem viltoto dokumentu, kas esot svērti kilogramos, prokuratūra ieguvusi no Ukrainas kolēģiem. Lietas apjoms bijis tik grandiozs, ka katru šo viltoto dokumentu nebija iespējams pārbaudīt, tādēļ arī summas, kas varētu būt izkrāptas, iespējams, esot daudz lielākas, pieļāva prokurors. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā prokurors esot uzgājis vairāk nekā desmit dažādas tā sauktās ofšorfirmas, no kurām tikai dažas atsaukušās un sniegušas prokuratūrai lūgto informāciju.

Bullīti un Bērziņu Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 17.aprīlī atzina par vainīgiem un, izskatot krimināllietu bez pierādījumu pārbaudes, piesprieda viņiem naudassodus attiecīgi 150 minimālo mēnešalgu jeb 18 000 latu un 120 minimālo mēnešalgu jeb 14 400 latu apmērā. Tāpat abiem apsūdzētajiem tiesa piemēroja mantas konfiskāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!