Foto: stock.xchng

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvalde pasta sūtījumā atklājusi 500 ar psihotropo vielu LSD piesūcinātu marku, portālu "Delfi" informēja VID.

Par šo gadījumu Muitas policijas pārvaldē sākts kriminālprocess un aizturēts gan faktiskais sūtījuma saņēmējs, gan persona, kura organizēja aizliegtās vielas iegādi un nosūtīšanu.

20. septembrī Muitas pārvalde pārbaudījusi no Spānijas saņemta pasta sūtījumu un tajā atklājusi marku blokus, proti, ar narkotiskām vielām piesūcinātu papīra materiālu. Kopā atklātas 500 markas, kas radījušas pamatotas aizdomas par iespējamu aizliegtu vielu klātbūtni. Markām muitas darbinieki veikuši ātro testu, kas norādījis uz iespējamu narkotisko vielu esību.

Saistībā ar notikušo VID Muitas policijas pārvalde sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 190.1 panta 2. daļas – par psihotropo vielu lielā apmērā prettiesisku pārvietošanu pāri Latvijas robežai. Muitas pārvalde veikusi ķīmisko ekspertīzi, lai noskaidrotu, kādas vielas satur kontroles laikā atrastās markas.

Saņemtais eksperta atzinums liecinājis, ka tās satur LSD – vielu, kas ir iekļauta Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstā kā aizliegta psihotropā viela. Muitas pārvaldes aplēses liecina, ka nelegālajā tirgū viena marka maksā ap desmit eiro.

Izmeklēšanā aizturēts faktiskais sūtījuma saņēmējs, kurš rīkojies citas personas uzdevumā. Tāpat aizturēta arī persona, kura organizējusi aizliegtās vielas iegādi un nosūtīšanu citai personai uz citu adresi, tādējādi cerot, ka to neatklās.
VID norāda, ka 4. oktobrī organizatoram tiesa kā drošības līdzekli piemērojusi apcietinājumu. Savukārt atbalstītājam - sūtījuma saņēmējam – piemērots ar brīvības ierobežošanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Par līdzīga nozieguma izdarīšanu jau šā gada sākumā VID Muitas policijas pārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nodevusi kriminālprocesu pret trim amfetamīna kontrabandas organizatoriem un izpildītājiem, atgādina VID.

Noziedzīgā grupa ar narkotisko vielu kontrabandu bija nodarbojusies jau ilgāku laiku. Tajā iesaistītie ir 18, 20 un 23 gadus vecas personas, norāda VID.

Tāpat VID informēja, ka pēdējos mēnešos palielinājies Muitas policijas pārvaldē sākto kriminālprocesu daudzums par narkotisko un psihotropo vielu pārvietošanu pāri robežai pasta sūtījumos. Atbildīgā iestāde norāda, ka svarīgi ir apzināties, ka pasta sūtījumi tiek kontrolēti un uz tiem attiecas visi normatīvajos aktos noteiktie ierobežojumi un aizliegumi preču un priekšmetu pārvietošanai pāri robežai. Narkotisko vielu kontrabanda ir sevišķi smags noziegums, par ko paredzēta kriminālatbildība ar brīvības atņemšanu līdz 12 gadiem. Līdz ar to katram iedzīvotājam, jo īpaši jauniešiem, jāapzinās, iespējams, neapdomātās rīcības sekas, pasūtot un saņemot šādus pasta sūtījumus, vieglprātīgi paļaujoties uz iespēju palikt nenotvertam un nesodītam, brīdina dienests.

Daļa no sāktajiem kriminālprocesiem liecinot, ka atsevišķos gadījumos noziedzīgie grupējumi izmanto svešu personu datus un pasta adreses sūtījumu saņemšanai. Tāpēc VID aicina iedzīvotājus ziņot par aizdomīgiem sūtījumiem, īpaši gadījumos, kad pasūtījums nav veikts un sūtījums nav gaidīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!