Foto: LETA

Daugavpils tiesa septembra beigās piespiedusi 80 stundas piespiedu darba kādai personai, kura ar atrastu uz citas personas vārda reģistrētu maksāšanas līdzekli, kam bija pieslēgti bezkontakta maksājumi – AS "Citadele banka" kredītkarti, šā gada 27. janvārī dažādās tirdzniecības vietās Daugavpilī iztērēja ap 140 eiro, liecina Latvijas Tiesu portālā pieejamais anonimizētais spriedums.

Spriedumā teikts, ka apsūdzēta persona, mantkārīgu motīvu vadīta, nolūkā nelikumīgi izmantot svešu maksāšanas līdzekli, kuru viņa bija iepriekš atradusi, iepirkās tirdzniecības centrā "Solo" – gan SIA "DoLaRes" piederošajā veikalā, gan SIA "Drogas" piederošajā veikalā, gan veikalā "Mego", kā arī "Mēness aptiekā", "Rimi Latvija" un SIA "Narvesen Baltija" tirdzniecības vietās, kā arī Naujenes pagastā esošajā veikalā "Mini Top".

Tādējādi apsūdzētā apzināti nelikumīgi izmantojot svešu maksāšanas līdzekli, nodarīja cietušajiem – personai, uz kuras vārda kredītkarte reģistrēta, gan AS "Citadele banka" kopumā 151 eiro zaudējumus.

Spriedumā teikts, ka prokurore un apsūdzētā pirmstiesas procesā vienojās par vainas atzīšanu un sodu – 80 stundām piespiedu darba. Krimināllikuma 193. panta 2. daļa par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu, iznīcināšanu, bojāšanu vai nelikumīgu izmantošanu kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Prokurores un apsūdzētās vienošanās protokolā norādīts, ka apsūdzētā piekrīt viņai inkriminētā noziedzīga nodarījuma apjomam un juridiskai kvalifikācijai, radītā kaitējuma novērtējumam.

Par cietušajiem šajā kriminālprocesā atzīti AS "Citadele banka", kas pieteica kompensāciju par radīto mantisko zaudējumu 140 eiro, un fiziska persona, kas pieteica kompensāciju par radīto mantisko zaudējumu 11 eiro. Šīs prasības tajās norādītajā apmērā apsūdzētā atzina.

Tiesa kā apsūdzētās atbildību mīkstinošu apstākli novērtēja to, ka viņa savu vainu atzina un izdarīto nožēloja. Apsūdzētās atbildību pastiprinoši apstākļi netika konstatēti.

Kā teikts spriedumā, apsūdzētā ieguvusi vidējo izglītību, ir precējusies, strādā, viņai ir pastāvīga dzīvesvieta, turklāt viņa agrāk nav kriminālsodīta.

Tiesa nosprieda apsūdzēto atzīt par vainīgu iepriekšminētajā nodarījumā, apstiprināja prokurores un apsūdzētās noslēgto vienošanos un piesprieda vainīgajai piespiedu darbu uz 80 stundām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!