Foto: LETA
Trešdien no rīta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja bijušo iekšlietu ministru un Saeimas deputātu, LPP/LC biedru Dzintaru Jaundžeikaru. Bijusī amatpersona aizturēta kādā ar valsts noslēpumu saistītā kriminālprocesā.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers žurnālistiem apstiprināja, ka Jaundžeikars ir aizturēts, taču nekomentēja, kādā lietā viņu aizturēja un kāda iestāde to izdarīja.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārstāvis Andris Vitenburgs portālam "Delfi" sacīja, ka "ņemot vērā publiskoto informāciju, KNAB apstiprina kādas bijušās valsts amatpersonas aizturēšanu tāda kriminālprocesa ietvaros, kas satur valsts noslēpumu un kas atzīts par slepenu".

Līdz ar to plašāku informāciju par iespējamo noziedzīgo nodarījumu un izmeklēšanu KNAB nav tiesīgs izpaust, norādīja Vitenburgs.

Partijas LPP/LC biedrs Vjačeslavs Stepaņenko trešdien no rīta apstiprināja "Baltijas Pirmā kanāla" izplatīto neoficiālo informāciju, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturējis Jaundžeikaru. Stepaņenko portālam "Delfi" sacīja: "Zinu, ka viņš ir aizturēts, taču detaļas man nav zināmas".

Ar pašu Jaundžeikaru portālam "Delfi" neizdevās sazināties, viņa mobilais tālrunis ir atslēgts vai ārpus zonas.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Jaundžeikars pirms ievēlēšanas Saeimā darbojās piensaimniecības biznesā. LPP/LC politiķis darbojās gan 8., gan 9.Saeimā. Par 8.Saeimas deputātu Jaundžeikars kļuva 2003.gada decembrī - pēc tam, kad viņa partijas biedrs Arnolds Laksa nolika deputāta mandātu.

2005.gada beigās Jaundžeikars nomainīja Ēriku Jēkabsonu iekšlietu ministra amatā, kurā viņš nostrādāja līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām un otrās Aigara Kalvīša valdības apstiprināšanai. 9.Saeimā Jaundžeikars bija Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs. 10.Saeimā, kuras vēlēšanās LPP/LC startēja kopā ar Tautas partiju apvienībā "Par Labu Latviju", Jaundžeikars netika ievēlēts.

TV3 raidījums "Nekā personīga" pērn rudenī vēstīja, ka Jaundžeikars pēdējās nedēļas Saeimas NDK priekšsēdētāja amatā, izmantojot pilnvaras, vācis slepenu informāciju. Deputāts kādā no komisijas sēdēm informējis, ka, pēc viņa rīcībā esošajām ziņām, savairojušās Latvijas drošības dienestiem domātās piesegpases, tādēļ jānoskaidro, cik to izdots pēdējo desmit gadu laikā un kādiem dienestiem tās dod.

Jaundžeikars šādu pieprasījumu nosūtīja Iekšlietu ministrijai, taču saņēma atteikumu. Atbildes vēstulē Saeimas komisijai toreizējā iekšlietu ministre Linda Mūrniece norādīja, ka ziņas par piesegpasu izsniegšanas niansēm apdraud valsts drošību. "Ņemot vērā, ka jūsu iesniegtajā ziņu pieprasījumā nav norādīts ziņu izmantošanas mērķis un pamatojums, ministrija nav tiesīga lemt par minētās informācijas izsniegšanu".

Vēl Jaundžeikaram tika pārmesti mēģinājumi sarūpēt uzturēšanās atļauju Krievijas multimiljonāram Jurijam Šefleram, kurš izsludināts starptautiskā meklēšanā. Raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka par Šeflera iespējām dzīvot Latvijā agrākais Saeimas NDK priekšsēdētājs Jaundžeikars sācis rūpēties vienā no pēdējām 2010.gada augusta NDK sēdēm. Kā deputāts informējis komisijas pārstāvjus, pēc viņa rīcībā esošajām ziņām Latvijā uz dzīvi grasoties apmesties "Latvijas Balzama" īpašnieks Šeflers un vajadzētu specdienestos noskaidrot, vai viņš to var darīt.

Raidījumā minēts, ka Jaundžeikars uzrakstījis iesniegumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP), Ģenerālprokuratūrai un policijai. Iesniegumā Jaundžeikars aicinājis šīs iestādes izvērtēt, vai nevajag izsniegt uzturēšanās atļauju Šefleram, jo viņš esot Krievijas varas iestāžu vajāts disidents un gatavs Latvijā investēt ievērojamus līdzekļus. Tobrīd Šefleram Latvijā ieceļot bija liegts, jo viņš kopš 2008.gada pēc Krievijas prasības atrodas meklējamo personu sarakstā.

Jaundžeikars žurnālistiem tobrīd neatklāja, kādēļ interesējies par uzturēšanās atļaujas iegūšanas iespējām Šefleram. Vēstuli drošības iestādēm esot sūtījis nevis viņš, bet visa komisija. Citi komisijas locekļi to noliedza. Šeflera jautājums komisijas sēdē vispār neesot skatīts, par to Jaundžeikars runājis tikai pēc sēdes.

Atbildē Jaundžeikaram PMLP skaidrojusi, ka iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā Šefleram traucē atrašanās "melnajā sarakstā". Raidījums pieļāva, ka interesi par uzturēšanās atļauju Šefleram radījušas izmaiņas Imigrācijas likumā, kas viņam kā Latvijas uzņēmējam ļauj uz šādu atļauju pretendēt. Taču labi zinot, ka, iebraucot Latvijā, viņu var sagaidīt arests, viņš izmantojis savus sakarus vietējo politiķu aprindās, lai noskaidrotu situāciju, vēstīja "Nekā personīga".

Atstājot Saeimas deputāta amatu pērn rudenī, Jaundžeikars deklarējis parādsaistības 70 000 latu apmērā. Aizdevumos bijušais deputāts bija izsniedzis ap 270 000 latu.

Jaundžeikaram saskaņā ar pērn rudenī iesniegto deklarāciju pieder daļas vairākos uzņēmumos - SIA "Vivagro", kooperatīvā sabiedrībā "Budes", SIA "Vidrižu lauksaimnieks", SIA "Vienotais apgādes centrs", SIA "Vidrižu vidzemnieks", SIA "Nekustamo īpašumu apsaimniekošanas apvienība".

ZS "Kalnbudes" Limbažu Vidrižu pagastā Jaundžeikaram deklarācijas iesniegšanas brīdī piederēja pilnībā. Viņa īpašumā bija arī māja, dzīvoklis un zeme Vidrižu pagastā.

Vēl Jaundžeikars deklarācijā norādījis viceprezidenta amatu Latvijas Motosporta Federācijā, kā arī dalību Latvijas Cīņas federācijā.

Jaundžeikars dzimis 1956.gadā, viņš ir absolvējis Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju, iegūstot inženiera – mehāniķa kvalifikāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!