Foto: F64
Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma uzlikts arests dažādu uzņēmumu kapitāldaļām, kas pieder tā dēvētajā "Latvenergo" amatpersonu lietā apcietinātajiem - bijušajam "Latvenergo" prezidentam Kārlim Miķelsonam, viņa vietniekam Aigaram Meļko un konsultantam Andrejam Livanovičam, informēja Uzņēmumu reģistrā.

Otrdien arestētas arī šīs lietas gaitā aizturētajam Daugavpils uzņēmējam Mihailam Paladijam piederošas kapitāldaļas uzņēmumā "Būvenergoserviss", tomēr viņš uzreiz pēc atbrīvošanas no īslaicīgās aizturēšanas izolatora 17.jūnijā paguvis citam īpašniekam pārreģistrēt otru savu firmu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Pēc KNAB lūguma arests uzlikts arī diviem nekustamajiem īpašumiem, ko no Meļko meitas un Miķelsona savulaik nopirka ar Livanoviču saistītas firmas, liecina vienotās datorizētās zemesgrāmatas dati.

Iespējams, arestēti arī lietā aizdomās turamo personu konti un citi īpašumi, taču KNAB par to informāciju nesniedz. Kā norādīja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, birojs nesniedz nekādu informāciju par atsevišķām kriminālprocesuālām darbībām.

Lietas gaitā 15.jūnijā sākotnēji tika aizturēti kopumā astoņi cilvēki - pieci "Latvenergo" un tās meitasfirmas "Sadales tīkls" toreizējie darbinieki un trīs privātpersonas. Apcietināti Miķelsons, Meļko un Livanovičs, bet pārējiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB 19.jūnija rītā piemērojis arestu Livanovičam piederošajiem 100% SIA "Energy Consulting" kapitāldaļu, Miķelsonam piederošajiem 75% SIA "Unleash Performance" un 20% SIA "Braukšanas mācību centrs" kapitāldaļu, kā arī Miķelsonam un Meļko piederošajām SIA "Innovia" daļām (katram pa 33,75%) un SIA "Cell Finance" daļām (katram pa 50%).

"Energy Consulting" pamatkapitāls ir 12 000 latu, "Unleash Performance" - 2000 latu, "Braukšanas mācību centra" - 10 000 latu, "Innovia" - 30 000 latu, "Cell Finance" - 42 000 latu.

Savukārt vakar, 6.jūlijā, arests uzlikts Paladijam piederošajiem 100% SIA "Būvenergoserviss" kapitāldaļu. Šī uzņēmuma, kurš iepriekš saņēmis dažādus "Latvenergo" pasūtījums un kura valdē no 2006.gada novembra līdz pagājušā gada novembrim strādāja Livanovičs, pamatkapitāls ir 364 800 lati.

Arī Paladijs 15.jūnijā tika uz divām diennaktīm aizturēts un ievietots izolatorā, taču KNAB pēc tam tiesu nelūdza viņam piemērot apcietinājumu un noteica citu drošības līdzekli, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu. Dažas dienas pēc Paladija atbrīvošanas no izolatora reģistrētas izmaiņas viņam pilnībā piederošajā elektromontāžas SIA "Pieci PA". Vispirms 19.jūnijā kāds Andrejs Maklakovs iecelts par uzņēmuma valdes locekli Paladija vietā, bet kopš 22.jūnija Maklakovs kļuvis arī par "Pieci PA" vienīgo īpašnieku.

Tajā pašā dienā - 22.jūnijā - notikušas vēl kādas izmaiņas saistībā ar "Pieci PA". Uzņēmums pārdevis tam piederošos 40% SIA "Jauda D" daļu otram līdzīpašniekam - AS "Energofirma Jauda". Savukārt par "Jauda D" vienīgo valdes locekli Paladija vietā kļuvis "Energofirmas Jauda" vadītājs Jānis Šimins.

Livanovičam piederošais "Energy Consulting" līdz šim darbojās kā Šveices uzņēmuma "AF Colenco" aģents Latvijā, savukārt "AF Colenco" ir "Latvenergo" īstenotā vairāku simtu miljonu latu vērtā Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projekta konsultants. Šveices uzņēmums projektā darbojas kopš tā pirmsākumiem pirms sešiem gadiem un tā filiāle Latvijā reģistrēta Livanoviču ģimenes privātmājā Mārupē.

"Energy Consulting" partneris Igaunijā ir nodokļu konsultantu un investīciju firma "Kermon", kuras dibinātā kompānija "Isengar OU" un tās meitasfirma Latvijā SIA "AGZ" no Meļko meitas un Miķelsona 2007.gadā nopirka divus īpašumus, kas tagad arī arestēti.

"AGZ", kuru vada Livanovičs, 2007.gada augustā no Meļko meitas Kristiānas par 230 000 latu nopirka 90 kvadrātmetru lielu divstāvu īpašumu rindu māju projektā Upesciema ielā, Berģos, par ko divus gadus iepriekš K.Meļko bija samaksājusi 45 000 latu.

Savukārt no Miķelsona "Isengar" 2007.gada septembrī par 571 200 eiro (401 440 latiem) nopirka daļu no īpašuma "Jāsiņi" Engures novada Abragciemā - 0,952 hektārus zemes pie jūras ar dzīvojamo māju un četrām palīgceltnēm. Miķelsons to 2002.gadā bija iegādājies par 21 140 latiem.

KNAB bijušo "Latvenergo" šefu Miķelsonu, viņa vietnieku Meļko un Livanoviču tur aizdomās par naudas atmazgāšanu, "izmantojot Latvijā un ārvalstīs reģistrētus uzņēmumus, veicot darījumus ar nekustamajiem īpašumiem un ieguldījumus viņiem piederošos uzņēmumos". Atmazgāti esot vismaz 1,13 miljoni eiro (791 000 latu).

Kriminālprocesu KNAB ierosinājis par "Latvenergo" amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām laika posmā no 2006. līdz 2010.gadam, kad Livanoviča "Energy Consulting", pēc aģentūras LETA aprēķiniem, kopumā nopelnīja teju trīs miljonus latu.

"AF Colenco" pārstāvis biznesa portālam "Nozare.lv" noliedza uzņēmuma saistību ar "Latvenergo" amatpersonu lietu. Kompānija neesot iesaistīta nekādās nelikumīgās darbībās vai neatļautu maksājumu veikšanā.

Visu trīs lietas ietvaros apcietināto personu advokāti informējuši, ka viņu klienti izvirzītās apsūdzības uzskata par nepamatotām un sevi par vainīgiem neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!