Foto: Shutterstock
Covid 19 pandēmijas laikā ir novērojamas izmaiņas noziedzības attīstības tendencēs – vērojams pieaugums tādiem noziegumu veidiem, kas tiek izdarīti digitālajā vidē, piemēram, krāpniekiem uzdodoties par banku darbiniekiem vai citu pakalpojumu sniedzējiem, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā (VP).

Palielinājušās krāpnieciskas darbības, kas saistītas ar uzdošanos par "finanšu brokeriem" – telefona zvani no nezināmām personām, kuras runā krievu valodā un stādās priekšā, kā dažādu uzņēmumu finanšu brokeri vai arī par dažādu cita aroda "finanšu speciālistiem" un piedāvā nopelnīt, investējot finanšu līdzekļus apšaubāmās tīmekļa vietnēs, vai uzdodas par palīdzības dienesta pārstāvjiem, kas piedāvā atgūt zaudētos vai pārskaitīt nopelnītos līdzekļus uz bankas kontu

Tāpat Covid-19 pandēmijā palielinājusies maksājumu karšu datu izkrāpšana – izmantojot loģistikas uzņēmuma "DPD Latvija" un "Omniva" logo. Krāpnieki, izliekoties par potenciāliem pircējiem, uzrunā iedzīvotājus, kas dažādās interneta tirdzniecības platformās, piemēram, "ss.lv", "reklama.lv" un citos, ir izvietojuši savas preces pārdošanai, lūdz nosūtīt preci, izmantojot kurjera pakalpojumus un nosūta viltus interneta vietnes saites, kas vizuāli atgādina "DPD Latvija" vai "Omniva" interneta mājaslapu. Tajā iedzīvotāji tiek aicināti ievadīt norēķinu kartes datus, lai saņemtu apmaksu par preci attālināti, tādējādi mēģinot iegūt personu norēķinu karšu datus un finanšu līdzekļus.

Palielinājušies krāpšanas gadījumi, kuros viltvārži mēģina iegūt personu datus un bankas kontu piekļuves datus un izkrāpt naudas līdzekļus, zvanot, nosūtot īsziņu vai e-pastu pazīstama uzņēmuma vārdā.

Tāpat pēdējā laikā vērojams dažādu noziedzīgu darbību skaita pieaugums, kas saistīts ar nelikumīgu vakcinācijas sertifikātu iegūšanu vai viltošanu.

Kopumā konkrēto noziegumu pieaugums saistīts ar to, ka pieaug digitālās vides izmantošana – attālināts darbs un mācības, iepirkšanās paradumu maiņa – biežāk pirkumiem tiek izmantotas interneta vietnes un mazāk izmantoti skaidras naudas norēķini.

Ir arī noziedzības sfēras, kurās vērojams samazinājums – piemēram, zādzības no mājokļiem, automašīnu zādzības, veikalu apzagšana.

Samazinājums ir vērojams arī noziegumos, kas saistīti ar viltotas naudas nelegālu apriti, mantas tīšas iznīcināšanas un bojāšanu, kā arī laupīšanu.

Šādu noziegumu skaita samazināšanos ietekmē dažādi faktori, tai skaitā Covid-19 izplatīšanās novēršanai noteikto ierobežojumu īstenošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!