Arī Latvijas Okupācijas izpētes biedrība vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu izvērtēt, vai Rīgas mēra Nila Ušakova (S) rīcībā sakarā ar publicēto karikatūru nav saskatāmas Krimināllikuma panta pazīmes par genocīda un nozieguma pret cilvēci attaisnošanu.

Kā paskaidroja biedrības valdes priekšsēdētāja Ruta Pazdere, aizvakar biedrības valde vienojās par vēršanos Ģenerālprokuratūrā un vakar biedrība vērsās atbildīgajā institūcijā. Ģenerālprokuratūrai lūgts izvērtēt, vai Ušakova rīcībā par karikatūras faktu nav saskatāmas Krimināllikuma 74.1 panta pazīmes, proti, par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu.

Pazdere izteicās, ka Rīgas mērs kā publiska persona, kā augsta amatpersona joprojām nav atvainojies par minēto karikatūru un nav atzinis savu vainu.

Kā vēstīts, Ušakovs pagājušajā nedēļā sociālajos tīklos publicējis attēlu, kas raisījis neizpratni sabiedrībā. Attēlā redzams, kā velosipēdists pats savam braucamrīkam sabojā riteni, taču pēc traumas gūšanas pieprasa kompensāciju 185 miljardu eiro apmērā no Krievijas - tādu pašu summu, pie kādas nonākusi PSRS okupācijas radīto zaudējumu aprēķināšanas komisija, aplēšot PSRS laikā aptuvenos nodarītos zaudējumus Latvijas ekonomikai.

Man ir žēl, ka atsevišķas personas manis publicēto zīmējumu traktējušas kā mēģinājumu paņirgāties par vēsturi, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Rīgas mērs. Lai gan Ušakovs uzskata, ka viņam veltītie pārmetumi nav pamatoti, viņš atzīst, ka otrreiz savu domu censtos pasniegt citādāk, neizmantojot no interneta paņemtas bildes. "Pasniegšanas veids diemžēl sanācis tāds, kāds ir," viņš norādīja. "Bieži vien manis darītais tiek traktēts. Varbūt esmu stūrgalvīgs, varbūt neesmu vēl pietiekami nobriedis, strādājot politikā, bet es turpināšanu teikt to, ko uzskatu par pareizu," pauda Ušakovs.

Līdzīgi kā Latvijas Okupācijas izpētes biedrība, arī Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (V) nosūtījusi vēstuli ģenerālprokuroram, kurā aicina izvērtēt Ušakova publicēto viedokli par padomju okupācijas nodarītajiem zaudējumiem un saukt viņu pie atbildības.

Savukārt "Vienotības" deputāts Vilnis Ķirsis jau vērsies pie Drošības policijas priekšnieka Normunda Mežvieta ar lūgumu izvērtēt, vai Ušakova rīcībā nav saskatāmas Krimināllikuma panta pazīmes par genocīda un nozieguma pret cilvēci attaisnošanu, liecina Ķirša publiskotā vēstule sociālajā tīklā "Twitter".

Arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) uzskata, ka Rīgas mēram jāatvainojas par sociālos tīklos publicēto karikatūru, kurā mēģināts jokot par padomju okupācijas nodarītajiem zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!