Foto: LETA
Par 2011.gada februārī kinoteātrī "Citadele" izdarīto Aigara Egles slepkavību apsūdzētais Nikolajs Zikovs labprāt izmanto savas likumā paredzētās tiesības un Rīgas apgabaltiesā uzdod dažādus precizējošus jautājumus uzaicinātajiem lieciniekiem.

Zikovs liecinieku iztaujāšanā ar saviem jautājumiem piedalījās gan vakar, gan šodien notikušajās tiesas sēdēs. Vairākiem lieciniekiem apsūdzētais vaicāja, vai tieši viņa uzvedība ir traucējusi skatīties filmu "Melnais gulbis" un vai seansa laikā našķus ir ēdis vēl kāds kinoteātra apmeklētājs.

Uz vairākiem Zikova uzdotajiem jautājumiem tiesnese Inese Laura Zemīte ļāva lieciniekiem neatbildēt, norādot, ka tie nav uzdoti jautājuma formā, ir pārāk nekonkrēti vai arī neattiecas uz izskatāmo lietu, tomēr pēc tam apsūdzētais šos jautājumus pārformulēja un uzdeva vēlreiz.

Uz šodien notikušo tiesas sēdi bija aicināti pieci liecinieki, un visi ieradās. Kā pirmā liecināja mediķe Inese, kura 2011.gada 19.februārī uz kinoteātri "Citadele" filmu "Melnais gulbis" bija ieradusies noskatīties kopā ar draudzeni Ievu.

Inese pastāstīja, ka abas ar draudzeni apsēdušās kinozāles pēdējā rindā, bet no viņām pa kreisi sēdošais cilvēks, kā vēlāk izrādījās - Zikovs -, diezgan skaļi kaut ko ēdis. "Man liekas, ka viņš ieradās vēlāk, bet es varu kļūdīties," šodien tiesā sacīja lieciniece.

Kāda sieviete krieviski aizrādījusi skaļajam ēdājam, uz ko vīrietis rupji atbildējis, lai viņa aizveras. Arī pēc tam Zikovs turpināja skaļi uzvesties, it kā pārējie zālē esošie cilvēki viņam būtu vienaldzīgi, liecināja Inese.

Filmas beigās, kad zālē vēl bijis tumšs, lieciniece pamanījusi kņadu pa kreisi no sevis - cilvēki it kā strauji atrāvušies no kaut kā nost. Mirkli vēlāk lieciniece izdzirdējusi šāvieniem līdzīgus trokšņus. "Bija kaut kāds "šurumburums", kaut kas man uzlija virsū," šodien tiesā liecināja Inese. Savukārt, aprakstot dzirdētos šāvienus, viņa norādīja, ka tie bijuši trīs vai četri, turklāt ļoti klusi - tādi kā pakšķi.

Pēc tam viņa ieraudzījusi zemē guļam kādu vīrieti. Lieciniece sapratusi, ka šāvējs bijis Zikovs. Viņa pagriezusies pret Zikova draudzeni un vaicājusi, vai tā bija gāzes pistole, no kuras tika izšauts, uz ko saņēmusi noraidošu atbildi, proti, ka šauts no kaujas ieroča.

Daudzi zālē esošie cilvēki diezgan ātri izklīduši, bet sašautais vīrietis aptuveni piecu minūšu laikā pakāpeniski pārstājis elpot. "Pēc izglītības esmu ārsts, bet tur neko nevarēja..." šodien tiesā sacīja lieciniece.

Zikovs tikmēr ar kādu runājis pa mobilo tālruni. Šāvējs neesot bijis agresīvs, nav nevienam pretojies, vienīgi izteicis repliku, ka sāp, brīdī, kad kāds vīrietis viņu piespiedis pie krēsla un aizturējis.

Inese apstiprināja, ka filmas laikā Zikova skaļā ēšana kopumā viņai traucējusi. Lai gan šis vīrietis nav bijis vienīgais kraukšķinātājs kinozālē, taču viņš sēdējis salīdzinoši tuvu lieciniecei, tāpēc arī šīs skaņas bijušas labāk dzirdamas.

Visbeidzot, kad Inese bijusi policijas iecirknī, viņa redzējusi, kā tiek atvests arī Zikovs. "Tik lepnu par savu izdarīto darbu cilvēku reti kad nākas redzēt," policijas telpās ievestā vīrieša tā brīža sejas izteiksmi raksturoja Inese, uzsverot, ka šie gan ir tikai viņas subjektīvie iespaidi.

Ineses draudzene Ieva šodien tiesā apstiprināja, ka Zikovs ieradies uz filmu ar nokavēšanos un apsēdies otrajā vietā pa kreisi no viņas. Starp Ievu un Zikovu sēdējusi Zikova draudzene, ar kuru viņš atnācis uz filmu kopā. Seansa laikā Zikovs esot kaut ko skaļi čaukstinājis. "Manā izpratnē tas bija popkorna papīrs," precizēja lieciniece.

Pirmo reizi Zikovam krieviski aizrādījusi kāda divas rindas zemāk sēdoša sieviete. Otro reizi diezgan ilgu aizrādījumu čaukstinātājs saņēmis no vienu rindu zemāk sēdošas gados vecākas kundzes, kura viņam ieteikusi labāk iet uz "bojeviku", nevis uz tādu filmu kā "Melnais gulbis". Tad Zikovam aizrādījuši arī citi. Ieva pamanījusi, ka no apsūdzētā kāds paņem popkorna paku un noliek to uz viņam priekšā esošās brīvās sēdvietas.

Kad filma beigusies, Ieva vēlējusies paraudzīties, kāds tad izskatās šis skaļais popkorna grauzējs. Tai brīdī sievietei no kreisās puses sejā iešļācies nezināms šķidrums, atskanējuši vairāki plaukšķenēm līdzīgi trokšņi un kāds teicis, ka nu ir nepatikšanas un nepieciešama ātrā palīdzība. Ieva sapratusi, ka kāds ir sašauts.

Lieciniece vēlējusies paņemt savas mantas, bet baidījusies no Zikova, kurš tām bijis uzsēdies virsū vai arī apsēdies pārāk tuvu blakus. Viņa izskrējusi no kinozāles un meklējusi palīdzību, kliegdama, ka cilvēks sašauts. "Tad es mēģināju atcerēties jebko, kas man kādreiz ir mācīts par šautām brūcēm," šodien tiesas sēdē atminējās lieciniece. Viņa ieskrējusi atpakaļ kinozālē un pievērsusies cietušajam.

Ieva nesapratusi, kā būtu pareizāk rīkoties, lai glābtu sašautā vīrieša dzīvību, jo brūces bijušas, bet asinis pa tām nav tecējušas. Cietušais elpojis aptuveni 30 reizes minūtē. "Sazvanīju "ātros", viņi teica: "Gaidiet, gaidiet! Neko nedariet! Brigāde tūliņ būs klāt!"" notikušo atstāstīja lieciniece. Tūliņ pēc tam sašautais vīrietis pārstājis elpot. Ieradušies ātrās palīdzības mediķi, bet viņiem vairs nav izdevies glābt cietušo.

Trešā šodien tiesā nopratinātā lieciniece - Egija - pastāstīja, ka pati aizgājusi uz kino seansu ar nokavēšanos un apsēdusies septītajā vai astotajā rindā. Filma bijusi spraiga sižeta. Seansa beigās, velkot mēteli, lieciniece izdzirdējusi 3-4 klusus blīkšķus un padomājusi, ka kāds jokojas. Zālē turpinājis valdīt miers, līdz viena sieviete iesaukusies, ka nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Egija paņēmusi tālruni un gribējusi zvanīt uz 112, bet tad pamanījusi, ka to dara jau vairāki citi cilvēki. Kāds plecīgs, aptuveni 50 gadus vecs vīrietis pieskrējis klāt citam vīrietim - Zikovam - un aizturējis viņu, kliedzot, ka aizturētais ir bruņots, tāpēc cilvēkiem vajadzētu iet prom. Vairums apmeklētāju pametuši zāli. Aizgājusi arī Egija. Šodien, liecinot tiesā, sieviete piebilda, ka filmas skatīšanās laikā neviens viņai neesot traucējis.

Arī cita lieciniece - Dina - tiesā pastāstīja, ka Zikovs kopā ar savu draudzeni kinozālē ienācis ar nokavēšanos. Apsūdzētais diezgan skaļi meklējis savu sēdvietu. Viņš apsēdies 3-4 vietas pa labi no Dinas, tai pašā rindā, un skaļi kaut ko uzprasījis savai draudzenei. Pēc tam vienu rindu zemāk sēdoša sieviete Zikovam aizrādījusi. Mirkli vēlāk Zikovs no priekšā esošā tukšā krēsla paņēmis baltu maisiņu. "Viņš, izaicinoši čaukstinot, pacēla augšā to paku, attaisīja un sāka ēst," šodien tiesā atcerējās Dina.

Kad filma beigusies, lieciniece izdzirdējusi šāvienus un redzējusi zāles aizmugurē esošo tehnisko telpu stiklu atspulgā gaismas uzplaiksnījumus, kurus, visticamāk, radījuši minētie šāvieni. Viņai gandrīz pie kājām nokritis sašauts vīrietis. Pēc Zikova sejas izteiksmes Dina sapratusi, ka viņš ir apstulbis un nezina, ko tālāk darīt. Šāvējs izvilcis tālruni un sācis zvanīt uz 112, teicis, ka kinoteātrī nepieciešama medicīniskā palīdzība, jo sašauts cilvēks. Dina redzējusi arī Zikova ieroci un atpazinusi, ka tas ir "Glock".

Lieciniece pievērsusies cietušajam un kopā ar kādu vīrieti centusies sniegt viņam palīdzību, vispirms apgriežot sašauto uz sāniem. Pēc tam Dina kopā ar citiem cilvēkiem sagaidījusi atbraucam policiju un ātrās palīdzības mediķus. Pirmie atbraukuši policisti, bet pēc tam - mediķi, kuriem vairs neesot izdevies glābt cietušā vīrieša dzīvību.

Kā piektais liecinieks šodien uz tiesu bija aicināts Aldis, kurš pastāstīja, ka uz filmu "Melnais gulbis" aizgājis kopā ar savu sievu. Abi apsēdušies astotajā rindā. Zikovs kopā ar vairākiem citiem cilvēkiem ienācis zālē nedaudz vēlāk.

Filmas laikā Aldis nekādus konfliktus neesot manījis, vien dzirdējis, ka viņam aiz muguras sēdoša sieviete kādam izsaka aizrādījumu par nekorektu uzvedību.

Seanss jau bijis gandrīz beidzies, kad liecinieks izdzirdējis nesaprotamas skaņas. "Es dzirdēju trīs paskaļus sprakšķus. Sievai teicu, ka varbūt kaut kāds defekts tajā filmā," šodien tiesā atcerējās Aldis.

Pēc tam viņš redzējis Zikovu mierīgi stāvam zāles pēdējā rindā. Kāda sieviete iesaukusies, ka Zikovam ir ierocis. Šāvējs it kā kāpies atpakaļ, bet tad viens vīrietis viņu iegrūdis krēslā un aizturējis. Tikmēr skatītāji diezgan mierīgi virzījušies uz izeju. Pēc Alda teiktā, zālē panika neesot valdījusi.

Krimināllietu pret Zikovu, kurš tiek apsūdzēts par slepkavību kinoteātrī "Citadele", Rīgas apgabaltiesa turpinās izskatīt 16.janvārī, kad iecerēts nopratināt vēl piecus lieciniekus.

Kā ziņots, Zikovs tiek apsūdzēts pēc Krimināllikuma 117.panta 3.punkta par slepkavību, ja tā izdarīta vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā. Par to var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem, piemērojot policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem un konfiscējot mantu.

Pats Zikovs savu vainu prokuratūras celtajā apsūdzībā noliedz, taču vienlaikus atzīst, ka vairāki tur norādītie fakti atbilst patiesībai. Viņa advokāts Armands Šūmanis uzskata, ka Zikova darbības nav pareizi kvalificētas, proti, apsūdzētais neesot izdarījis slepkavību pastiprinošos apstākļos.

Krimināllikums paredz daudz un dažādus veidus, kā cilvēks var tikt nonāvēts, vakar tiesas sēdes pārtraukumā žurnālistiem sacīja advokāts. Viņš atturējās minēt konkrētu kvalifikāciju, kāda aizstāvības skatījumā būtu atbilstoša Zikova nodarījumam.

2011.gada 19.februārī Rīgā, "Forum Cinemas" kinoteātrī "Citadele" filmas "Melnais gulbis" seansa beigās kinozālē tika nošauts 1968.gadā dzimušais bankas "Citadele" augsta līmeņa darbinieks, četru bērnu tēvs Egle. Tūliņ pēc notikušā aizdomās par šo slepkavību policija aizturēja 1983.gadā dzimušo juristu Zikovu. Vēlāk tiesa kā drošības līdzekli šim vīrietim piemēroja apcietinājumu, kurā viņš atrodas joprojām.

Egle tika nošauts nepilngadīgās meitas acu priekšā pēc tam, kad viņš netālu sēdošajam Zikovam aizrādīja par nepiedienīgi skaļu uzvešanos filmas laikā.

Pēc aculiecinieku stāstītā, Zikovs filmas "Melnais gulbis" seansa laikā uzvedies nepieklājīgi - izteicis skaļus komentārus, čabinājis uzkodu turzu un nekādi nav reaģējis uz pārējo skatītāju aizrādījumiem. Seansa beigās, kad uz ekrāna jau rādīti titri un skatītāji devušies prom, starp Egli un rindu augstāk sēdošo Zikovu notikusi vārdu apmaiņa. Tad Zikovs izvilcis ieroci un vairākas reizes izšāvis Egles virzienā, viņu nogalinot. Iespējamo slepkavu aizturējuši citi kino apmeklētāji, kad vīrietis mēģinājis pamest zāli. Vēlāk viņš nodots Valsts policijas darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!