Foto: LETA

Arī prokuratūra lēmusi, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) ir jāatdod atstādinātajam Finanšu ministrijas (FM) ierēdnim Vladimiram Vaškevičam un viņa sievai, uzņēmējai Inārai Vilkastei, kratīšanā izņemtie priekšmeti, portālu "Delfi" informēja prokuratūrā.

Prokuratūra 24.janvārī nolēmusi, ka KNAB izmeklētājam Rimantam Kuzmam ir jāatdod visi pērn 21.novembrī kratīšanā izņemtie priekšmeti un dokumenti, izņemot brīvā apgrozībā aizliegtus priekšmetus un dokumentus, kā arī dokumentus, kuri pieder citiem īpašniekiem vai likumiskajiem valdītājiem. Prokuratūrā gan uzsver, ka KNAB darbības tā nav atzinusi par nelikumīgām, vien norādījusi, ka izņemtās mantas ir atdodamas īpašniekiem. Prokuratūra norādījusi – likums neprecizē, cik ātri tas izdarāms.

Daļu no kratīšanā izņemtajām mantām KNAB Vilkastei jau ir atdevis.

KNAB runasvīrs Andris Vitenburgs portālam "Delfi" teica, ka saskaņā ar likumā noteikto kārtību, sastādot attiecīgu aktu, visi konkrētajā kratīšanā izņemtie priekšmeti un dokumenti jau ir atdoti to īpašniekiem un likumīgajiem valdītājiem, izņemot tos, kuru apgrozība ir aizliegta ar likumu vai pastāv iespēja, ka to apgrozība ir ar likumu ierobežota vai aizliegta.

Pēc pārbaužu rezultātu saņemšanas kratīšanas laikā izņemtie dokumenti un priekšmeti likumā paredzētajā kārtībā, ja to apgrozība ar likumu nav ierobežota vai aizliegta, tiks nodoti īpašniekiem un likumīgajiem valdītājiem.

Par to ir informētas attiecīgās personas, pavēstīja Vitenburgs.

Iepriekš, 7.janvārī, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētāja Sandra Meliņa atcēla izmeklēšanas tiesneša Rinalda Silakalna 2012.gada 28.augusta lēmumu, ar kuru apmierināts KNAB ierosinājums veikt kratīšanu Vaškeviča un Vilkastes dzīvesvietā. Vilkastes advokāte Jeļena Kvjatkovska pēc šī tiesas lēmuma skaidrojusi, ka kratīšanā izņemtos priekšmetus vairs nedrīkstēs izmantot kā pierādījumus un tie jāatdod atpakaļ to īpašniekiem - Vaškevičam un Vilkastei.

Pērn novembra beigās Vaškeviča un Vilkastes advokāti paziņoja, ka vasarā KNAB ir sācis jaunu kriminālprocesu par iespējamu Vaškeviča kukuļdošanas lietas liecinieku ietekmēšanas plānošanu.

Pērnā gada 21.novembrī KNAB veicis kratīšanu Vilkastes un Vaškeviča dzīvesvietā Rīgā. Tajā pašā brīdī Vilkastes un Vaškeviča advokāti tika izsaukti uz pratināšanu KNAB, tāpēc viņiem nebija iespējas būt klāt kratīšanā. Vilkaste un viņas advokāti ar sūdzībām par šo KNAB darbinieku rīcību vēlāk vērsās dažādās tiesībaizsardzības iestādēs.

Rīgas apgabaltiesa pirmajā instancē patlaban izskata krimināllietu, kurā Vaškevičs apsūdzēts par kukuļa došanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai, lai tādā veidā nodrošinātu labvēlīga lēmuma pieņemšanu pret kādu uzņēmumu ierosinātā pārbaudes lietā, kā arī lai netiktu veiktas pārbaudes pret citām konkrētām personām un firmām. Šajā lietā jau kopš 2012.gada pavasara neviena tiesas sēde nav notikusi, jo Vaškevičs ilgstoši slimo.

Savukārt Augstākā tiesa, tā dēvēto Rīgas domes kukuļošanas lietu skatot apelācijas kārtībā, šajā lietā tiesājamo Vilkasti atzinusi par vainīgu kukuļošanā, sodot uzņēmēju ar diviem gadiem cietumā. Pirmā tiesu instance Vilkastei bija piespriedusi naudas sodu. Spriedums lietā vēl nav stājies spēkā, jo tas pārsūdzēts kasācijas instancē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!