Foto: DELFI
Prokuratūra atzina par pamatotu Valsts policija atteikumu sākt kriminālprocesu saistībā ar Valsts prezidenta Andra Bērziņa ģimenes uzņēmumam "Kājiņas B" Lauku atbalsta dienesta (LAD) piešķirto līdzekļu izlietojumu.

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras virsprokurors Vilnis Ulmis uzraudzības kārtībā pārbaudījis Valsts policijas atteikumu uzsākt kriminālprocesu par iespējamām SIA "Kājiņas B" amatpersonu pretlikumīgām darbībām, saņemot un izmantojot Lauku atbalsta dienesta (LAD) piešķirto finansējumu, informēja prokuratūras pārstāve Laura Pakalne.

Pārbaudes materiālā jau iepriekš konstatēts, ka finanšu līdzekļi tika iztērēti atbilstoši mērķim un nekādas pretlikumīgas darbības projekta laikā no uzraugošo institūciju puses nav konstatētas.

Līdz ar to virsprokurors atzinis policijas lēmumu, ar kuru atteikts uzsākt kriminālprocesu, par likumīgu un pamatotu, jo nav noticis noziedzīgs nodarījums, informēja Pakalne.

Jau ziņots, ka policijā resoriskajā pārbaudē netika iegūti nekādi objektīvi pierādījumi tam, ka uzņēmums "Kājiņas B" LAD piešķirtos līdzekļus izmantojis neparedzētiem mērķiem.

Par "Kājiņas B" darbību prokuratūrā vērsās portāls "pietiek.com", norādot, ka prezidenta Andra Bērziņa ģimenes uzņēmums, iespējams, izkrāpis Eiropas fondu līdzekļus. Prokuratūra iesniegumu pārsūtīja pārbaudes veikšanai Valsts policijai.

Portāls iepriekš rakstīja, ka Bērziņa bērniem Drabešu pagastā pieder īpašums, kas oficiāli skaitās aktīvās atpūtas komplekss, taču vairāk atgādina privātmāju kompleksu – tas nav atrodams nevienā publiskajā datubāzē un pretēji uzņēmuma gada pārskatā regulāri ierakstītajam acīmredzami necenšas piesaistīt apmeklētājus. Tomēr 2004.–2005.gadā šis uzņēmums no LAD saņēmis līdzekļus "aktīvās atpūtas kompleksa celtniecībai", turklāt šis objekts atrodas uz Valsts prezidentam piederoša zemesgabala.

Atsaucoties uz "Lursoft" datubāzi, portāls informēja, ka 2004.gada februārī dibinātais uzņēmums "Kājiņas B", kuras īpašniece visu šo laiku ir bijusi Bērziņa 1971.gadā dzimusī meita Eva Bērziņa (pēc kāzām – Eva Manavaduge), bet valdes loceklis – Bērziņa 1970.gadā dzimušais dēls Aigars Bērziņš, jau tā paša gada pārskatā varēja ierakstīt, ka uzņēmumam izdevies saņemt LAD finansējumu aktīvās atpūtas kompleksa celtniecībai.

Saņemtos LAD līdzekļus Bērziņu ģimenes uzņēmums gada pārskatā pieminēja arī par 2005.gadu, kad saskaņā ar šo dokumentu notika "aktīvās atpūtas kompleksa izveidošana", kā arī "uzņēmuma materiāli tehniskās bāzes nodrošināšana ar investīcijām, jaunu iekārtu un pamatlīdzekļu iegāde".

Savukārt jau kopš 2006.gada uzņēmums gada pārskatā raksta faktiski vienu un to pašu: "Plānots paplašināt saimniecisko darbību, piedāvājot daudzveidīgāku atpūtas kompleksa pakalpojumu klāstu." Tieši tāds pats ieraksts atrodams arī Bērziņu ģimenes uzņēmuma 2007.gada pārskatā, no kura izriet – oficiāli gan par atpūtas kompleksa izveidošanu, gan par tā pakalpojumu klāsta paplašināšanu joprojām rūpējas divi uzņēmuma darbinieki. Arī 2008. un 2009.gada pārskatā "Kājiņas B" ziņojušas to pašu: "Plānots paplašināt saimniecisko darbību, piedāvājot daudzveidīgāku atpūtas kompleksa pakalpojumu klāstu."

Savukārt pērn saskaņā ar kārtējo gada pārskatu uzņēmuma darbinieku skaits, kas 2008.gadā bija palielinājies līdz trim, atkal atkritis atpakaļ uz diviem, taču Aigars Bērziņš joprojām plāno "paplašināt saimniecisko darbību, piedāvājot daudzveidīgāku atpūtas kompleksa pakalpojumu klāstu", kā arī apgalvo, ka "2010.gadā uzņēmums galveno uzmanību veltīja jaunu klientu piesaistei".

Portāls "pietiek.com" gan norādīja, ka "Kājiņas B" neveic ne vismazākās aktivitātes, lai piesaistītu kaut vienu vienīgu apmeklētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!