Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa pirmdien atstājusi spēkā pirmās tiesu instances spriedumu, ar kuru Satversmes tiesas ( ST) tiesnese Vineta Muižniece atzīta par vainīgu dienesta viltojumā un sodīta ar 2000 latu naudas sodu, portāls "Delfi" uzzināja tiesā.

Pirmdien tiesa paziņoja saīsināto lēmumu, ar kuru atstāts spēkā Centra rajona tiesas notiesājošais spriedums. Proti, Muižniece atzīta par vainīgu dienesta viltojumā un sodīta ar naudassods desmit minimālo mēnešalgu jeb 2000 latu apmērā. Pilnais spriedums būs pieejams 25.novembrī, kad par to vēl varēs iesniegt kasācijas sūdzību.

Jau vēstīts, ka pirmās tiesu instances spriedumu pārsūdzēja gan Muižniece, kura savu vainu neatzīst, gan prokuratūra. Tiesas debatēs Rīgas Centra rajona tiesā, apsūdzība Muižnieci lūdza sodīt ar maksimālo naudas sodu, ko par šādu pārkāpumu paredz likums - 4000 latiem.

Muižnieces tiesneses pilnvaras patlaban apturētas.

Kriminālprocesu pret Muižnieci 2011.gadā sāka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers par dokumenta viltošanu vai par apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona. Par šādu noziedzīgu nodarījumu var sodīt ar arestu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām (4000 latu).

Kriminālprocess tika sākts, pabeidzot resorisko pārbaudi, kas tika ierosināta pēc tam, kad Ģenerālprokuratūrā tika saņemts 10.Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētāja Alekseja Loskutova iesniegums par iespējamu Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokola viltojumu.

Iepriekš Muižniece viņai izteiktos pārmetumus iespējamā komisijas sēdes protokola viltošanā noraidīja, nosaucot tos par politiskajām intrigām. Muižniece arī norāda: viņa nesaprot izvirzītās apsūdzības un viņai inkriminētos pārmetumus neatzīst.

Muižniecei patlaban tiek maksāta tiesneša minimālā mēnešalga. Viņa nevar spriest lietas, taču, lai lietderīgi izmantotu viņas zināšanas, amatpersonai tiesā uzticēti citi pienākumi.

Saeima 2011.gada 3.novembrī vienprātīgi nolēma, ka deputāti pēc būtības nelems par atļauju sākt kriminālvajāšanu pret Muižnieci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!