Foto: Shutterstock

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas 2018. gada decembra beigās kriminālvajāšanas uzsākšanai Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai nosūtījusi kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu organizētā grupā vairāk kā 175 000 eiro apmērā, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Izmeklēšanā VID noskaidrojis, ka organizētā astoņu personu grupa organizējusi fiktīvu darījumu ķēdes ar nolūku samazināt valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēru un nelikumīgi ieguvusi tiesības veikt PVN priekšnodokļa atskaitīšanu par faktiski nenotikušiem darījumiem. Tādējādi šīs personas radījušas zaudējumus valsts budžetam.

Noziedzīgo darbību īstenošanai izmantoti Latvijā un ārvalstīs reģistrēti uzņēmumi, kas darbojās būvniecības, automobiļu rezerves daļu tirdzniecības un auto remontu jomā.

Kriminālvajāšanu lūgts sākt pret šīm astoņām personām.

Kriminālprocess sākts VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē pērnajā novembrī pēc Krimināllikuma 218. panta 3. daļas un Krimināllikuma 195. panta 3. daļas – šajā daļā tas izdalīts no cita kriminālprocesa, kas sākts tobrīd vēl VID Finanšu policijas pārvaldē 2017. gadā.

Par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksa, ja to izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tās izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!