Foto: DELFI
Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā astoņas personas apsūdzētas par nekustamā īpašuma – meža un zemes – Dagdas novadā izkrāpšanu ielā apmērā un tās rezultātā noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu vairāk kā 160 000 eiro apmērā.

Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka saskaņā ar apsūdzību 2018. gada sākumā divi no apsūdzētajiem vienojušies izkrāpt nekustamo īpašumu Dagdas novadā, izmantojot viltotu 2001. gadā mirušās īpašnieces privāto testamentu. Apsūdzētie noziedzīgajās darbībās iesaistījuši vēl citas personas, kas parakstījušas viltotus dokumentus un sniegušas viltus liecības zvērinātam notāram. Viņi notāru informējuši, ka piedalījušies testamenta parakstīšanās brīdī 2000. gadā, un īpašniece bijusi rīcībspējīga.

Pēc zvērināta notāra izdotās mantojuma apliecības saņemšanas, nekustamais īpašums, kura tirgus vērtība ir aptuveni 175 000 eiro, tika reģistrēts uz apsūdzētās personas vārda.

Pēc tam nekustamais īpašums pārdots kādai zemnieku saimniecībai. Savukārt pieci no apsūdzētajiem vairāk kā 160 000 eiro legalizējuši, bet viens atbalstījis legalizēšanu, mēģinot naudu izņemt no bankas konta un iegādājoties automašīnu.

Par šādām iepriekš minētajām darbībām personas apsūdzētas par vairāku noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. Proti, personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma 177. panta 3. daļas un Krimināllikuma 195. panta 3. daļas – par krāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu –, Krimināllikuma 177. panta 3. daļas un Krimināllikuma 20. panta 4. daļas – par krāpšanas atbalstīšanu –, kā arī Krimināllikuma 275. panta 2. daļas un Krimināllikuma 299. panta – par dokumenta viltošanu un viltota dokumenta realizēšanu un izmantošanu un par apzināti nepatiesu paziņojumu vai iesniegumu notāram.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Jau ziņots, ka ENAP policisti bija sākuši kriminālprocesu un izmeklēšanā noskaidrojuši, ka vairākas personas bijušas informētas par nekustamo īpašumu Dagdas novadā – mežu 46,7 hektāru platībā –, kura īpašniece jau pirms aptuveni 18 gadiem mirusi. Valsts policijā iepriekš portālu "Delfi" informēja – izmeklēšanā iegūta informācija, ka minēto noziegumu īstenojusi astoņu personu grupa, kuras locekļi pēc likumiskās īpašnieces nāves viltojuši testamentu. Īpašuma kopējā platība bija 46,7 hektāri, tai skaitā 30,5 hektāri meža un 7,7 hektāri lauksaimniecības zemes.

Tāpat ziņots, ka izmeklēšanas laikā pret divām valsts amatpersonām, kuras palīdzēja personu grupai iegūt testamentam nepieciešamās ziņas, izdalīti atsevišķi kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 329. panta, proti, par neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Par cietušo kriminālprocesā atzīts Valsts ieņēmumu dienests, jo bezmantinieka manta piekritīga valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!