Foto: DELFI

Laika posmā no 2008. līdz 2015. gadam Latvijas tiesas Eiropas Savienības (ES) Tiesai ir uzdevušas 45 prejudiciālos jautājumus, pastāstīja Tieslietu ministrijas preses sekretāre Līva Rancāne.

14 no tiem patlaban atrodas iztiesāšanas stadijā, pārējos gadījumos spriedums jau ir pieejams, papildināja Rancāne.

Visbiežāk prejudiciālos jautājumus uzdod Augstākā tiesa (AT), jo tiesai, kuras lēmumus saskaņā ar attiecīgās valsts tiesību aktiem nevar pārsūdzēt, ir pienākums vērsties ES Tiesā, ja tai rodas šaubas par ES tiesību aktu interpretāciju. Turpretī Administratīvā apgabaltiesa šajā laika posmā prejudiciālā nolēmuma lūgumu ir izteikusi sešas reizes - trīs lietās tiesvedība jau ir izbeigta, trijās tā vēl turpinās.

Savukārt Administratīvā rajona tiesa šajā laika posmā ir uzdevusi divus prejudiciālos jautājumus ES Tiesai.

Parasti no prejudiciālā lūguma izteikšanas brīža līdz ES Tiesas sprieduma pieņemšanai ir vajadzīgs aptuveni pusotrs gads, tomēr ministrijā nevarēja sniegt informāciju, cik ilgs laiks paiet no ES Tiesas sprieduma pieņemšanas līdz lietas iztiesāšanai nacionālā līmenī, pamatojoties uz attiecīgo EST spriedumu.

AT norādīja, ka AT Administratīvo lietu departaments 2014. gadā ES Tiesā vērsās sešās lietās, bet šogad līdz šim brīdim četrās lietās. AT Civillietu departamentā 2014. gadā tā bijusi vienā lietā, vienā lietā vēršanās ES Tiesā notika arī šogad.

Šogad AT Krimināllietu departamentā bijusi pirmā un vienīgā lieta, kurā uzdots prejudiciāls jautājums - iepriekš tas nekad nav bijis uzdots.

AT norāda, ka gadījumos, ja tiek apturēta tiesvedība, lai vērstos ES Tiesā, tad nākamā tiesas sēde ir vidēji apmēram pēc gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!