Foto: LETA
Augstākā tiesa (AT) piektdien atstāja spēkā iepriekš piespriestos bargos sodus pēdējo gadu vērienīgākajā inkasentu aplaupīšanas krimināllietā. Lēmumu vēl var pārsūdzēt AT Senātā.

AT preses sekretāre Baiba Kataja informēja, ka Krimināllietu tiesu palāta krimināllietā par uzbrukumu inkasācijas automašīnai 2008.gada decembrī atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas spriedumu.

Līdz ar to paliek spēkā pirmās instances tiesas noteiktie sodi. Bijušais policists Jānis Ozoliņš sodīts ar brīvības atņemšanu uz 13 gadiem, viņa sieva un bijusī policiste Kristīne Ozoliņa – ar brīvības atņemšanu uz 11 gadiem, savukārt toreizējam inkasentam Georgam Ivanovskim piespriesti desmit gadi cietumā.

Visiem apsūdzētajiem noteikta arī policijas kontrole uz trim gadiem un mantas konfiskācija.

Apelācijas instances tiesa lietu iztiesāja no 23. līdz 27.janvārim saistībā ar divu apsūdzēto un viņu aizstāves, kā arī cietušā uzņēmuma "G4S Cash Services Latvia" apelācijas sūdzībām par Rīgas apgabaltiesas 2010.gada 7.oktobra spriedumu.

AT Krimināllietu tiesu palāta piektdien pasludināja saīsināto lēmumu. Pilns tiesas nolēmums būs pieejams 13.februārī, un pēc tam to desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt AT Senātā.

Ozoliņi un Ivanovskis apsūdzēti par slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos, ja tā saistīta ar laupīšanu, organizējot uzbrukumu "G4S Cash Services Latvia" inkasācijas automašīnai 2008.gada 17.decembrī un nogalinot tās vadītāju – inkasentu.

Saskaņā ar apsūdzību 2008.gada vasarā Ozoliņš, zinot, ka viņa paziņa Ivanovskis ir inkasācijas firmas "G4S Cash services Latvia" ("G4S Latvia") inkasents, nolēma organizēt slepkavību, kas saistīta ar laupīšanu.

Ozoliņš izplānoja noziegumu, iesaistot tajā savu sievu un Ivanovski.

Ivanovskis izpētīja inkasācijas automašīnu braukšanas maršrutus un seifu atvēršanas/slēgšanas kārtību. Saskaņā ar Ozoliņa norādījumiem Ivanovskis 2008.gada 17.decembrī, veicot savus darba pienākumus, neaizslēdza naudas glabāšanas seifu un, nolūkā realizēt izplānoto noziegumu, lika automašīnas vadītājam novirzīties no paredzētā maršruta un apstāties iepriekš izvēlētajā vietā – Mārupes pagastā.

Atbilstoši iepriekš izstrādātajam plānam Ivanovskis iešāva otram inkasentam pakausī.
Pēc tam notikuma vietā ieradās Ozoliņš un viņi kopā salika naudu Ozoliņa līdzpaņemtajā somā. Lai inscenētu laupīšanas izdarīšanu, Ozoliņš ar sašautā inkasenta pistoli trīs reizes iešāva Ivanovskim. Tādējādi Ivanovskis krimināllietā ir arī cietušā statusā.

No inkasācijas automašīnas seifa tika nolaupīti 275 433 lati un 371 670 zviedru kronu, kas pēc Latvijas Bankas kursa ir 23 787 lati. Kopumā nolaupīti 299 220 latu.
Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2010.gada 7.oktobrī visus apsūdzētos atzina par vainīgiem un piesprieda bargus sodus. Tāpat tiesa piedzina no visiem apsūdzētajiem par labu bojāgājušā inkasenta atraitnei morālā kaitējuma kompensāciju 49 100 latu.

Cietušajai "G4S Latvia" pieteikto kaitējuma kompensāciju 299 319,88 latu apmērā tiesa nenoteica. Tāpat tiesa nenoteica Georga Ivanovska pieteikto morālā kaitējuma kompensāciju 25 000 latu apmērā. Ivanovskis savu vainu pirmās instances tiesā atzina, bet Ozoliņi – neatzina.

Apelācijas sūdzības par Rīgas apgabaltiesas spriedumu iesniedza Ozoliņi un viņu aizstāve, kā arī cietušais uzņēmums "G4S Latvia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!