Augstākā tiesa (AT) par naudas piesavināšanos Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) pirmdien tā bijušajiem darbiniekiem Jānim Imšam un Indrai Veipai piesprieda brīvības atņemšanu pa sešiem gadiem, konfiscējot mantu, portālu "Delfi" informēja Tiesa.

Tāpat tiesa nosprieda par labu Birojam piedzīt kaitējuma kompensāciju vairāk nekā 102 000 latu no Imšas un vairāk nekā 33 000 latu no Veipas. Tieši šīs lietas dēļ 2008. gadā savu amatu zaudēja toreizējais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs.

Līdz ar to AT mainīja Rīgas apgabaltiesas lēmumu, kas noteica, ka Imšam ir jāizcieš septiņu, savukārt Veipai - piecu gadu cietumsods. Tāpat grozīts arī apgabaltiesas iepriekš lemtais attiecībā uz naudas sodu Imšam 10 mēnešalgu apjomā 1800 latu apmērā un Veipai - daļā par naudas piesavināšanos, atzīstot viņu par nevainīgu.

AT šo lietu sāka izskatīt ceturtdien. Imša un viņa aizstāvji uzturēja savas apelācijas sūdzības tikai daļā par Imšam piespriesto sodu. Toties Veipa apelācijas sūdzības uzturēja pilnā apjomā.

Saskaņā ar apsūdzību bijušais KNAB Slepenības režīma nodrošināšanas nodaļas galvenais speciālists Jānis Imša laikā no 2004. gada janvāra līdz 2008. gada aprīlim no kriminālprocesos izņemtās naudas piesavinājās aptuveni 100 000 latu. Turklāt Imša bija apsūdzēts arī par tiesas sprieduma nepildīšanu. Toties Veipa bija apsūdzēta par 33 000 latu piesavināšanos laikā no 2007. gada 20. novembra līdz 2008. gada 15. aprīlim, kā arī par bezdarbību, ja tā izraisījusi smagas sekas.

Notikumi ap Imšu un Veipu aizsākās 2008. gada pavasarī, kad toreizējais KNAB vadītājs Loskutovs atzina, ka no biroja pazuduši aptuveni 135 500 lati. Šī summa pazudusi 11 lietās, no kurām lielākā daļa jau izskatīta. Pēc notikušā, saņemot bargu kritiku no toreizējā premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības, Loskutovs savu amatu zaudēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!