Augstākā tiesa (AT) noraidīja apelācijas sūdzību par soda bardzību krimināllietā par Latvijas Universitātes (LU) docenta Ilmāra Madžuļa noslepkavošanu apsūdzētajam Aleksandram Topeham, atstājot spēkā 20 gadu cietumsodu, portālu “Delfi” informēja AT preses sekretāre Ilze Eida.
Apsūdzētajam Mārim Ronbergam tiesa atstāja spēkā sodu - brīvības atņemšanu uz 12 gadiem, Jurijam Pohorenko - uz desmit gadiem, bet Janai Ņikonovai - uz septiņiem gadiem un sešiem mēnešiem. Visiem apsūdzētajiem tika piemērota arī mantas konfiskācija.

Pilns spriedums būs pieejams 22.martā, kad to desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt AT Senāta Krimināllietu departamentā.

Apelācijas sūdzību par soda bardzību bija iesnieguši visi apsūdzētie un Pohomenko aizstāvis, savukārt apelācijas protestu bija iesniedzis prokurors.

AT pārstāve stāstīja, ka 2003.gada 1.augustā Topeha, Rombergs un Ņikonova, ieraugot viņiem nepazīstamo Ilmāru Madžuli, nolēma aplaupīt viņu. Cietušo aizvedot uz kādu māju Maskavas ielā Topeha un Rombergs, pielietojot vardarbību, pieprasīja viņam naudu.

Pēc kabatu pārmeklēšana apsūdzētie atraduši docentam piederošu bankas maksājumu karti. Lai uzzinātu kartes PIN kodu, apsūdzētie turpināja Madžuli sist. Apsūdzībā teikts, ka vēlāk ar mērķi nogalināt Madžuli, Topeha paņēma mājā atrastu krāsns dekoratīvā apmetuma fragmentu un sita upurim pa galvu. No gūtajiem miesas bojājumiem Medžulis nomira.

Topeha, Rombergs un Ņikonova izņēma no cietušā bankas konta 360 latus un sadalīja tos savā starpā.

Nolūkā slēpt citus noziegumus, apsūdzētais Topeha nolēma noslepkavot apsūdzētā Pohomenko paziņu, jo baidījās, ka viņa varētu izstāstīt policijai par Madžuļa aplaupīšanu. Lai īstenotu savu nodomu Topeha vairākkārt ar nazi iedūra cietušajai, nodarot dzīvībai bīstamus miesas bojājumus, kuru rezultātā viņa nomira.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!