Foto: DELFI
Augstākā tiesa (AT) pirmdien atzina, ka kukuļošanā apsūdzētā, nu jau mirusī tiesnese Beatrise Tālere ir izdarījusi noziegumus, kuros viņu apsūdz prokuratūra, taču apsūdzētās nāves dēļ kriminālprocess ir jāizbeidz.

AT portāls ”Delfi” noskaidroja, ka tiesa atzinusi - Tālere ir izdarījusi apsūdzībā norādītās darbības, proti, prokurora apsūdzība ir pierādīta pilnībā, bet, ņemot vērā, ka apsūdzētā ir mirusi, tiesai kriminālprocess ir jāizbeidz. Tiesa kriminālprocesu pirmdien izbeidza, apsūdzēto nereabilitējot. Pilns AT Krimināllietu tiesu palātas lēmums būs pieejams 6.novembrī, un pēc pilna nolēmuma sagatavošanas dienas lietas dalībnieki to varēs pārsūdzēt Senātā.

Kriminālprocesa likums paredz - ja apsūdzētais, kurš savā apelācijas sūdzībā ir apstrīdējis savu vainu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā vai nodarījuma faktiskos apstākļus, ir miris, viņa sūdzība tiesai vienalga ir jāizskata. Tad tiesa pārbauda, vai apsūdzības ir pierādījušās vai arī nav un, vai apsūdzētā ir reabilitējama.

Jau vēstīts, ka kukuļņemšanā apsūdzētā Tālere pēc ilgstošas slimības jūlijā nomira. 2008.gadā viņu un bijušo tiesnesi Irēnu Poļikarpovu pirmās instances tiesa atzina par vainīgām apsūdzībās un notiesāja ar astoņu gadu ilgu cietumsodu. Tālere vainu apsūdzībās neatzina un spriedumu pārsūdzēja.

Savukārt bijušo Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Irēnu Poļikarpovu tiesa notiesāja ar triju gadu brīvības atņemšanu. Sieviete sodu izcieš Iļģuciema sieviešu cietumā.

Abas tiesneses Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki aizdomās par kukuļņemšanu aizturēja 2006.gada 10.oktobrī. Tāleri turēja aizdomās par kukuļa pieņemšu un apzināti nelikumīgu lēmumu taisīšanā, bet Poļikarpova atzīta par vainīgu kukuļa pieņemšanā.

Lietā apsūdzēja arī bijušos tiesu izpildītājus Raimondu Spori un Raimondu Zunduru. Spriedums šinī lietā pagaidām nav zināms par kukuļdošanu apsūdzētajai tiesu izpildītājai Inesei Rozītei, kura, visticamāk, slēpjas ārzemēs. Viņas apsūdzības izdalītas atsevišķā lietvedībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!