Foto: LETA

Augstākās tiesas (AT) krimināllietu departaments atcēla Rīgas apgabaltiesas spriedumu, un nodeva jaunai izskatīšanai lietu, kurā apsūdzētais uzņēmējs nodeva ekspluatācijā bānīti bez "OCTA" apdrošināšanas, transportlīdzekļa vadīšanas ekspluatācijas atļaujas un citiem pārkāpumiem, kas vēlāk izraisīja bērna nāvi.

Iepriekš uzņēmējs tika attaisnots apsūdzībā, par transportlīdzekļu kustības drošību noteikumu pārkāpšanu, ko viņš izdarījis kā persona, kura ir atbildīga par transportlīdzekļu tehnisko stāvokli vai ekspluatāciju, ja tā rezultātā izraisīta cilvēka nāve.

Izskatāmajā lietā atbilstoši izvirzītajai apsūdzībai apsūdzētais, apzinoties, ka transportlīdzeklim nav veikta sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana, nav saņemta atļauja izmantot transportlīdzekli ceļu satiksmē, kā arī nav noteikts maršruts, deva rīkojumu izmantot autovilcienu Kultūras un atpūtas parka "Mežaparks" teritorijā.

AT lēmumā norāda, ka apgabaltiesa, iztiesājot krimināllietu, pieļāvusi tādus Kriminālprocesa likuma būtiskus pārkāpumus, kuru dēļ apelācijas instances tiesas spriedumu nevar atzīt par tiesisku un pamatotu Kriminālprocesa likuma 511. un 512. panta izpratnē. Lieta nodota jaunai izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2019. gada 27. februārī arī apsūdzēto atzina par nevainīgu viņam celtajā apsūdzībā un attaisnoja.

Jau ziņots, ka 2014. gada martā ar lietā minēto bānīti tika notriekts mazgadīgs velosipēdists kurš no gūtajiem miesas bojājumiem mira. Bānīša vadītajam 2020. gada septembrī tika piespiests sods - desmit mēnešu brīvības atņemšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!