Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departaments atstāja negrozītu notiesājošo spriedumu ar kuru Juris Začests, Grigorijs Bekasovs un Olga Skutāne atzīti ar vainīgiem un sodīti par balsu uzpirkšanu 2005.gada pašvaldību vēlēšanās Rēzeknē, informēja AT pārstāv Baiba Kataja.

Senāta lēmums nav pārsūdzams.
Ar apelācijas instances tiesas spriedumu apsūdzētie atzīti par vainīgiem un Začests sodīts ar naudas sodu 40 minimālo mēnešalgu apmērā, Bekasovs sodīts ar 200 stundu piespiedu darbu un Skutāne ar 160 stundu piespiedu darbu.

Ņemot vērā apsūdzēto iepriekš izciesto apcietinājumu no 2005.gada 15. līdz 18.jūnijam, Začestam neizciestais sods ir naudas sods 3573 lati, Bekasovam neizciestais sods ir 176 stundu piespiedu darbs, bet Skutānei 136 stundu piespiedu darbs.

Začests apsūdzēts par to, ka 2005.gada 5.martā, būdams Rēzeknes domes deputāta kandidāts, Bekasovam piedāvājis pierunāt vēlētājus balsot par Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju un par viņa kandidatūru, maksājot divus latus.

Bekasovs savukārt balsu uzpirkšanā iesaistījis Skutāni, un balsu uzpirkšanai tika iztērēti aptuveni 170 lati.

Latgales apgabaltiesa, izskatot lietu pirmajā instancē, 2006.gada 17.maijā atzinusi Začestu par vainīgu personu apzinātā kavēšanā brīvi realizēt tiesības vēlēt un piesprieda viņam naudas sodu 40 minimālo mēnešalgu apmērā jeb 3600 latus. Par vainīgiem balsu uzpirkšanā tiesa atzina arī Bekasovu un Skutāni. Viņiem tiesa piesprieda attiecīgi 200 un 160 stundu piespiedu darbu.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta 2010.gada 7.janvārī pirmās instances tiesas spriedumu atstāja negrozītu.

Kasācijas sūdzības par tiesas spriedumu iesnieguši apsūdzēto aizstāvji, taču arī to noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!