Negūstot pietiekami daudz pierādījumu, atbrīvots uz aizdomu pamata par līdzdalību tiesneša Jāņa Laukrozes slepkavībā aizturētais Vitālijs Nosenko.
Kā informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska, krimināllieta par tiesneša Laukrozes slepkavību nav nosūtīta prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Tā kā nav pietiekamu pierādījumu par aizdomās turētā Nosenko līdzdalību šajā slepkavībā, Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers vakar pieņēmis lēmumu par Nosenko atbrīvošanu. Lēmums nosūtīts izpildei Valsts policijai.

Nosenko, kurš apsūdzēts arī kriminālajās aprindās zināmā Andreja Balmasova slepkavības lietā, tika aizturēts 16.decembrī, viņš uz mēnesi tika apcietināts. Kā iepriekš rakstīja "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA), izskatot sūdzību par Nosenko piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu, tiesā izskanējis, ka Nosenko esot saņēmis piedāvājumu "piedalīties kāda veca vīrieša slepkavībā". Nosenko aizvedis divus vīriešus uz Lāčplēša ielu - tur dzīvoja tiesnesis Laukroze.

Savukārt krimināllieta par Balmasova slepkavības organizēšanu un izpildīšanu nesen nodota Rīgas apgabaltiesai. Šī ir pirmā no tā dēvētajām pirmdienas slepkavībām, kurā lieta nonākusi līdz tiesai.

Krimināllietā apsūdzētajiem - Aleksejam Buganovam, Andrim Tidriķim un Nosenko ir inkriminēta Balmasova slepkavības izdarīšana, bet patlaban viņi netiek saistīti ar citām pirmdienās notikušajām slepkavībām. Krimināllietas ietvaros apcietinājumā atrodas Buganovs un Tidriķis.

Visas trīs minētās personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma (KL) 117.panta 10.punkta par slepkavību personu grupā, KL 233.panta 3.daļas par ieroču nelegālu glabāšanu un nēsāšanu, kā arī KL 185.panta 2.daļas par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu.

Balmasova slepkavībā apsūdzētie tika aizturēti 2002.gada aprīlī un maija sākumā. Šajā lietā apcietinātie jau agrāk nokļuvuši Kriminālpolicijas darbinieku redzeslokā saistībā ar dažādiem noziegumiem. Daļa aizturēto atzinuši savu līdzdalību Balmasova slepkavībā.

Neilgi pēc šo personu aizturēšanas vairāki avoti tiesībsargājošajās instancēs pieļāva, ka tieši šī aizturēto grupa izpildījusi tā dēvētās pirmdienas slepkavības - Balmasova nogalināšanu 2001.gada 2.jūlijā, uzņēmēja Andreja Borovika slepkavību 2001.gada 1.oktobrī, Rīgas apgabaltiesas tiesneša Laukrozes nogalināšanu 2001.gada 15.oktobrī, kriminālajās aprindās pazīstamā Vasilija Jeļisejeva slepkavību 2001.gada 3.decembrī un uzņēmēja Eduarda Baburga slepkavību pērnā gada 28.janvārī.

Visas šīs slepkavības notikušas pirmdienās, kas, iespējams, liecina par noziedzīgās grupas "rokrakstu". Viens no argumentiem par labu šai versijai bijis tas, ka līdz ar grupas aizturēšanu "pirmdienas slepkavību" ķēde ir apstājusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!