Augstākās tiesas (AT) Senāts otrdien, izskatot prokuratūras kasācijas protestu par spriedumu Talsu traģēdijas lietā pret Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonām, nolēma atcelt attaisnojošo spriedumu un nosūtīt lietu jaunai izskatīšanai Kurzemes apgabaltiesā.
Tiesas sēdē prokurors pauda viedokli, ka attaisnojošais spriedums jāatceļ, jo tas neesot pietiekoši pamatots - tiesa neesot izvērtējusi visus lietā esošos pierādījumus, kas liecina par triju VUGD amatpersonu vainu.

Lai arī neesot konkrētu pavēļu vai normatīvo aktu, kas tieši noteiktu šo amatpersonu pienākumu rūpēties, lai svētkos tiek ievēroti drošības noteikumi, tomēr viņu amati un norīkojumi attiecīgajā dienā esot likuši to darīt.

Savukārt tiesājamie un viņu advokāts norādīja, ka viņu pienākumos neietilpa uzdevums rūpēties par drošību svētkos, ne arī konkrēti par autopacēlāju. Viņi uzsvēra, ka viņu rīcību nosaka konkrētas pavēles un viņi tās nedrīkst neievērot vai pārkapt, lai netraucētu strādāt citiem.

Jau vēstīts, ka iepriekš ar Kurzemes apgabaltiesas spriedumu pilnībā tika attainotas trīs amatpersonas, kuras piedalījās ugunsdzēsēju svētku organizēšanā, kas beidzās ar vienu no smagākajām traģēdijām atjaunotās Latvijas vēsturē. Kurzemes apgabaltiesa noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ 28.jūnijā - ceturtajā Talsu traģēdijas gadadienā - attaisnoja nolaidībā apsūdzētās trīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonas, bet cietušo civilprasības atstāja bez izskatīšanas.

Lietā apsūdzēti VUGD priekšnieka vietnieks Pāvels Zagorskis, Talsu UGD nodaļas bijušais priekšnieks Pēteris Bekmanis, kā arī inspektors Modris Keisels. Jau iepriekš tiesa divus zemāka ranga VUGD darbiniekus Vilni Griķi un Igoru Ivanovu notiesāja, bet sods bija nosacīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!