Foto: LETA
Augstākā tiesa (AT) atcēlusi spriedumu, ar kuru par uzņēmēju Genādija Peredeļska, Gata Aišpura un Aigara Lūša slepkavībām, kā arī bijušā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu apsūdzētajiem iepriekš piespriests mūža ieslodzījums, portālam "Delfi" apliecināja tiesā.

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments 11.februārī pilnībā atcēlis spriedumu ar kuru Mārtiņš Putniņš un Lietuvas pilsoņi Edgars Krogerta un Sergejs Markevičius tika notiesāti apsūdzībās par Vaškeviča slepkavības mēģinājumu, kā arī Peredeļska, Aišpura un Luša slepkavībām. Visi trīs vīrieši iepriekš tiesu instancēs atzīti par vainīgiem un sodīti ar ieslodzījumu uz mūžu.

Apelācijas instances notiesājošais spriedums atcelts pilnībā, un lieta nosūtīta atkārtotai izskatīšanai apelācijas instances tiesā, portālu "Delfi" informēja advokāts Artūrs Zvejsalnieks.

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments savā lēmumā norādījis, ka tiesa nav pienācīgi pārbaudījusi lietā esošos pierādījumus un izmantojusi nepieļaujamus pierādījumus, stāsta advokāts. Lēmumā norādīts, ka pārkāptas apsūdzēto tiesības uz lietas izskatīšanu taisnīgā un objektīvā tiesā.

"Kā Mārtiņa Putniņa aizstāvis uzskatu, ka šajā krimināllietā pieļauta viena no smagākajām kļūdām Latvijas tiesvedības vēsturē. Aizstāvji tiesā vairākkārt norādīja uz acīmredzamām pretrunām pierādījumos un lietas tendenciozo izmeklēšanu. Tomēr gan pirmās instances tiesa, gan apelācijas instances tiesa pilnībā šos argumentus ignorēja," norāda advokāts.

Kasācijas sūdzības bija iesnieguši visi apsūdzētie un viņu aizstāvji. Augstākās tiesas Krimināllietu departaments atzina par pamatotām lielāko daļu no aizstāvju norādēm par lietā pieļautajiem pārkāpumiem.

Zvejsalnieks sacīja, ka visi trīs apsūdzētie paliek apcietinājumā, drošības līdzeklis viņiem nav mainīts.

Aizstāvība apņēmusies panākt apsūdzēto pilnīgu attaisnošanu, jo visi trīs savu vainu neatzīst.

Kā ziņots, 2007.gada februārī Rīgā, Slokas ielas mājas pagalmā, tika nošauts uzņēmējs Peredeļskis, 2007.gada septembrī Jēkabpilī, Rīgas ielā, tika nošauts uzņēmējs Aišpurs, bet 2008.gada janvārī Garkalnes novada Priedkalnē tika nošauts uzņēmējs Lūsis. Viens no uzņēmējiem nodarbojās ar kravu pārvadājuma biznesu, divi pārējie - ar gaļas pārstrādes biznesu.

Savukārt automašīna "Subaru Impreza", ar kuru pārvietojās Vaškevičs, tika uzspridzināta 2007.gada 21.maijā. Vaškevičs šajā incidentā guva smagus miesas bojājumus.

2009.gada decembrī policija paziņoja par vairāku uzņēmēju slepkavību atklāšanu. Putniņš apsūdzēts par minēto slepkavību organizēšanu, bet Markevičs un Krogerts - par šo slepkavību izpildīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!