Foto: LETA

Ģenerālprokuratūra atcēlusi prokurora pieņemto lēmumu par sabiedriskajiem darbiem policistes dzīvesbiedram lietā par uzbrukumu Ukrainas karoga nēsātājam.

Lietā cietušā jaunieša advokāts Egons Rusanovs paziņojumā sociālajā tīklā "Facebook" raksta, ka saņēmis vēstuli no Ģenerālprokuratūras, ka 14. jūnija prokurora priekšraksts par sodu atcelts kā nepamatots un kriminālprocess tiek atjaunots. Tagad likumsargiem būšot jāvērtē naida noziegumu esamība vīrieša rīcībā.

Pārbaudes gaitā secināts, ka apstrīdētais prokurora priekšraksts par sodu ir atceļams kā nepamatots un pirmstiesas kriminālprocess ir atjaunojams, jo priekšraksts pieņemts, neizvērtējot un neaplūkojot visus kriminālprocesa laikā iegūtos faktus, kas tieši attiecas uz noziedzīgā nodarījuma pareizu juridisko kvalifikāciju, atbildību mīkstinošiem un pastiprinošiem apstākļiem to kopumā un savstarpējā sakarībā, informēja prokuratūra.

Kā atzīmē prokuratūra, lemjot par noziedzīga nodarījuma kvalifikāciju, rūpīgi jāizvērtē izdarītā objektīvās pazīmes, kā arī vainīgā nodoma saturs, izdarītās darbības motīvi un mērķi, kā arī, kvalificējot noziedzīgu nodarījumu, huligāniskās darbības jānorobežo no citiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Atceļot apstrīdēto prokurora priekšrakstu par sodu, konstatēts, ka apsūdzētā izteikumu saturs analizējams arī iespējamā etniskā, nacionālā naida un nesaticības izraisīšanas, kā arī rupjas Krievijas bruņoto spēku veikto noziegumu pret mieru un kara noziegumu Ukrainā noniecināšanas kontekstā, skaidroja prokuratūrā.

Jau ziņots, ka 20. maijā no Brīvības pieminekļa līdz Uzvaras parkam Pārdaugavā notika gājiens "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma". Pēc gājiena netālu no pasākuma vietas, Eduarda Smiļģa ielā, kāds automašīnas "BMW" vadītājs izkāpa no sava transportlīdzekļa un nodarīja miesas bojājumus 2003. gadā dzimušam jaunietim, kuram ap pleciem bija aplikts Ukrainas karogs.

Pēc notikušā "BMW" aizbrauca no notikuma vietas, bet tika noskaidrots, ka uzbrucējs ir 1984. gadā dzimis vīrietis, kurš jau iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā.

Automašīnu policija pēc tam atrada kādas privātmājas pagalmā, turklāt tai bija nomainītas valsts reģistrācijas numurzīmes, lai vainīgais slēptu savu atrašanās vietu. Pats uzbrucējs bija paslēpies savā dzīvesvietā bēniņos aiz skursteņa.

Blakus uzbrucējam uzbrukuma brīdī automašīnā atradās policijas darbiniece.

Prokuratūra Valērijam Lazarevam par uzbrukumu jaunietim piemēroja 200 stundas sabiedriskos darbus. Jaunieša advokāts pārsūdzēja prokurora lēmumu. Apsūdzētais ir samaksājis jaunieša prasīto morālo kompensāciju, bet jaunieša advokāts uzskata, ka šādos gadījumos jāpiespriež reāls cietumsods.

Uzbrukumā cietušais puisis intervijā LTV iepriekš pastāstījis, ka viņa tēvs ir ukrainis. Zēns ir no mazpilsētas, bet mācoties Rīgā. Pēc gājiena un koncerta ar draugiem viņš devās skatīties hokeju.

Puisis apgalvojis, ka uzbrucējs bija uzvilcis motociklista cimdus un pieļāvis, ka tas darīts tāpēc, lai būtu sāpīgāk. Vīrietis viņam uzbrucis tieši tādēļ, ka ap pleciem bija karogs. Uzbrucējs esot jautājis: "Kas tā par fašistisko lupatu tev?" Uzreiz sekojuši sitieni pa saules pinumu un pa kaklu. Kad apstājušies garāmgājēji, vīrietis aizbēdzis, savukārt draugi nofotografēja uzbrucēju un viņa auto.

Tikmēr Iekšējās drošības birojs (IDB) veic izmeklēšanu kriminālprocesā par minētās policistes iespējamu bezdarbību saistībā ar minēto gadījumu. Kriminālprocess par valsts amatpersonas bezdarbību sākts prokuratūrā un bija izdalīts no pamatlietas. Birojs to saņēmis izmeklēšanas turpināšanai.

Minētā policiste ir atvaļināta no dienesta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!