Foto: LETA

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurora pienākumu izpildītājs Māris Leja pēc pārbaudes pabeigšanas lēmis atcelt amatā zemāka prokurora lēmumu par kriminālvajāšanas izbeigšanu pret Jūrmalas domes priekšsēdētāju Gati Truksni krimināllietā par iespējamu Zaļo un zemnieku savienības (ZZS/LZP) nelikumīgu finansēšanu.

Neminot personas vārdu, Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurora pienākumu izpildītājs Māris Leja pabeidzis pārbaudi par nodaļas prokurora 5. septembra lēmumu, ar kuru izbeigta kriminālvajāšana krimināllietā par politiskās apvienības ZZS nelikumīgu finansēšanu pret vienu fizisku personu, un 2. oktobrī šo lēmumu atcēlis.

Virsprokurora pienākumu izpildītājs krimināllietā uzdevis turpināt kriminālvajāšanu.

Pārbaudē konstatēts, ka lēmuma par kriminālvajāšanas izbeigšanu pieņemšanai noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ nav bijis likumīga pamata.

Lēmumā nepamatoti secināts, ka partijas vai partiju apvienības nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā var izdarīt tikai politisko partiju vai to apvienību valdes amatpersonas.

Jau ziņots, ka prokuratūra bija lēmusi izbeigt kriminālprocesu pret Truksni lietā par ZZS iespējamu nelikumīgu finansēšanu. Iepriekš Trukšņa advokāts Jānis Rozenbergs skaidroja, ka Truksnis nekad nav bijis partijas valdē un grāmatvedībā, līdz ar to viņš nav atbildīgs par ZZS finansēšanu.

Savukārt apsūdzētā uzņēmēja Jūlija Krūmiņa advokāte Guna Kaminska toreiz apstiprināja, ka pret Krūmiņu kriminālprocess nav izbeigts un viņš joprojām ir apsūdzētā statusā.

Jau ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) tika sākts kriminālprocess par partijas "No sirds Latvijai" (NSL) un ZZS iespējamu nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā.

Šajā lietā pret Truksni tika sākta kriminālvajāšana par ZZS nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un par dokumenta viltošanu un viltota dokumenta izmantošanu. Pret Krūmiņu tika sākta kriminālvajāšana par ZZS nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā un par nelikumīgu NSL finansēšanu lielā apmērā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Tāpat Ģenerālprokuratūra bija sākusi kriminālvajāšanu pret finansistu Jorenu Raitumu par nelikumīgu partijas finansēšanu lielā apmērā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!