Foto: DELFI

Kiberuzbrukumu dēļ ceturtdienas rītā nebija pieejamas mājaslapas "draugiem.lv" un "ukrainascilvekiem.lv", taču to darbība neilgi pēc pulksten 11 atjaunota, portālu "Delfi" informēja uzņēmumu pārstāvis Jānis Palkavnieks.

Uzbrucēji izmantoja DDoS uzbrukumu, kas pārslogo mājaslapu darbību.

Kā ziņo Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv," tā ir iesaistījusies sīkākas informācijas noskaidrošanā.

"Lai arī palielināta uzbrucēju aktivitāte publiskajā sektorā patlaban netiek novērota, periodiski ir vērojama ar Krieviju saistītu uzbrucēju interese par valsts nozīmes tīmekļa resursiem, bet līdz šim visi uzbrukumi ir veiksmīgi atvairīti bez būtiskas ietekmes uz resursu darbību," norāda organizācijas pārstāve Līga Besere.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka iepriekš šādi uzbrukumi notikuši tādām platformām kā "ziedot.lv", "Inbox.lv" un citām.

Jau kopš janvāra vidus Latvijas kibertelpā jūtama ievērojami paaugstināta aktivitāte, kas būtiski pieauga līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā februāra beigās.

Kā portālam "Delfi" iepriekš norādīja "Cert.lv", kopš pagājušās nedēļas pašmāju interneta lapām īpašu uzmanību pievērsis kiberaktīvistu grupējums "Killnet".

"Killnet" specializējas tieši DDoS uzbrukumos, veidojot savu mērķu mājaslapu pārslodzi. Par šī prokrieviskā kiberaktīvistu grupējuma aktivitātēm citu Eiropas valstu kibervidē pagājušajā nedēļā vēstīja vācu medijs "Deutsche Welle".

Kopš Krievijas agresijas Ukrainā, kas sākās šī gada sākumā, "Cert.lv" novēro aktīvu tīklu skenēšanu – notiek programmatūras versiju un ievainojamību meklēšana – gan finanšu sektorā, gan valsts pārvaldē. Tāpat ir pieaugusi arī piekļuves atteices uzbrukumu intensitāte pret Latvijas valsts iestādēm, kritiskās infrastruktūras uzņēmumiem un finanšu institūcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!