Valsts kontrole (VK) ģenerālprokuroram Jānim Maizītim nosūtījusi dokumentus, kas saistīti ar valsts meža zemes piesavināšanos lielos apmēros. Kā informēja valsts kontroliera padomniece Inga Baltiņa, VK rīcībā esošie dokumenti norāda uz nelikumīgu valsts meža platību atsavināšanu Balvu, Tilžas un Rugāju mežniecībās 3976 hektāru platībā un tālāku sadali privātpersonām ar mērķi to piesavināties.
Šā gada maijā Valsts meža dienests (VMD) šo meža platību novērtējis par Ls 523 381,21. Kā informē Baltiņa, VK nav pieņemama Balvu rajona Kriminālpolicijas ekonomisko noziegumu izmeklēšanas nodaļas noraidošā attieksme pret lietas ierosināšanu, par ko liecinot arī vairākkārtēji Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļas lēmumi par krimināllietas izbeigšanas atcelšanu.

VK vēstulē Maizītim norāda, ka arī Zemkopības ministrija (ZM) līdz šim nav izrādījusi nekādas aktivitātes, lai atgūtu valsts mežus un sakārtotu īpašumtiesiskos jautājumus, par ko liecina fakts, ka ZM nav izskatījusi un sniegusi atbildi Ģenerālprokuratūrai uz Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurora iesniegumu, kur minēti konkrēti ieteikumi, kas veicami ZM šajā lietā. Lai gan prokurora iesniegumā bija norādīts divu mēnešu termiņš atbildes iesniegšanai par paveikto, atbilde no ZM līdz šim nav saņemta.

Vēstulē teikts, šā gada 8.janvārī pēc VK iniciatīvas kopīgi ar Valsts zemes dienesta Latgales reģionālās nodaļas speciālistiem, VMD speciālistiem un Balvu virsmežniecības mežzini Aldi Brici uzsākta pārbaude un sastādīts akts par nelikumīgām darbībām ar valsts īpašumu. Kopīgi ar prokurori Ingūnu Šnepsti apzinātas 107 epizodes Rugāju pagastā par nelikumīgu valsts meža zemes iegūšanu un piesavināšanos.

Visa informācija darīta zināma Balvu rajona policijas pārvaldei, kura krimināllietu izbeidza, neizvērtējot piesavināšanās faktu. Šobrīd krimināllieta atkal atjaunota un nosūtīta Gulbenes rajona Policijas pārvaldei pirmstiesas izmeklēšanas turpināšanai. Vēstulē ģenerālprokuroram VK vērš uzmanību uz likumpārkāpumu ievērojamo apjomu un norāda, ka nav noskaidrots, konkrēti kuras amatpersonas ir atbildīgas par konstatēto likumpārkāpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!