Valsts ieņēmumu dienests (VID) trešdien un ceturtdien veiktā operācijā atklājis kāda noziedzīga grupējuma mēģinājumu legalizēt 50 miljonus eiro. Grupējuma darbība galvenokārt izpaudās kā reģistrēto nodokļu maksātāju nelegālās darbības rezultātā iegūto finanšu līdzekļu legalizācija Latvijā, portālu "Delfi" informē dienests.
Tiesa, ir bijuši mēģinājumi piesaistīt klientus arī no citām Eiropas Savienības valstīm.

VID akcentē, ka grupējums jau bija uzsācis pārrunas kādā ES dalībvalstī par 50 miljonu eiro legalizāciju. Grupējums VID redzeslokā nonāca šī gada pirmajā pusē, kad dienests veica informācijas analīzi par vairāku uzņēmumu savstarpēji veiktajiem aizdomīgiem darījumiem un kādas personas saistību ar neskaitāmu uzņēmumu reģistrāciju un to tālāku izmantošanu nelikumīgu finanšu aktivitāšu veikšanai.

"Naudas atmazgāšanas" shēmā tika izmantoti, tā sauktie, fiktīvie uzņēmumi. Proti, veicot analīzi tika konstatēta fiziskās personas - Pētera K. saistība ar vismaz 144 uzņēmumu reģistrāciju, no kuriem par lielāko daļu - 126 uzņēmumiem VID jau ir veicis pārbaudes un lēmis par saimnieciskās darbības ierobežošanu un izslēgšanu no PVN maksātāju reģistra.

Pēterim K. bija izdevies nodibināt vismaz 144 uzņēmumus, kurus viņš pēc visu nepieciešamo reģistrācijas dokumentu saņemšanas pārreģistrēja uz citu personu vārdiem un nodeva attiecīgo finanšu shēmu veidotājiem.

Saskaņā ar VID Finanšu policijas pārvaldes rīcībā esošo informāciju, tikai neliela daļa Pētera K. reģistrēto uzņēmumu nonāca konkrētā noziedzīgā grupējuma kontrolē. Pārējo Pētera K. reģistrēto uzņēmumu padziļināta saimnieciskās darbības analīze, iespējams, novedīs pie citu ar "naudas atmazgāšanas" nelegālo biznesu saistīto noziedzīgo grupējumu darbības atmaskošanas.

2008.gada 21.jūlijā VID Finanšu policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros Rīgā kopumā veiktas 13 kratīšanas, kuru rezultātā izņemti "naudas atmazgāšanas" shēmā iesaistīto uzņēmumu grāmatvedības dokumenti, zīmogi, kredītkartes, kodu kalkulatori un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi, kā arī skaidrā nauda 15,7 tūkstošu latu apmērā. Lietas ietvaros šobrīd aizturētas trīs personas, tai skaitā Pēteris K., kuras ievietotas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.

VID norāda, ka vairums gadījumu uzņēmumi, kas tiek veidoti "naudas atmazgāšanas" un citu finanšu noziegumu izdarīšanai, sākotnēji tiek reģistrēti uz tādas personas vārda, kura iesniedzot dokumentus Uzņēmumu reģistrā, prot sevi pasniegt kā legālu uzņēmēju. Tālāk, pēc visu nepieciešamo formalitāšu nokārtošanas, jaunizveidotā juridiskā persona tiek pārreģistrēta uz citas personas, visbiežāk personas bez noteiktas dzīvesvietas, vārda. Tā kā attiecīgā juridiskā persona tiesībspēju iegūst ar Uzņēmumu reģistra lēmumu, VID šajā situācijā tiek nostādīts fakta priekšā, kad Nodokļu maksātāju reģistrā parādās uzņēmums, par kura amatpersonu pēc neilga laika kļūst persona bez konkrētas dzīvesvietas (bezpajumtnieks) vai persona, kurai ir nozaudēta vai nozagta pase.

Šobrīd izmeklēšanas interesēs sīkāka informācija netiek sniegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!