Foto: PantherMedia/Scanpix
Finanšu policija apturējusi noziedzīga grupējuma darbību, kas, legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus un nenomaksājot pievienotās vērtības nodokli, valsts budžetam radīja zaudējumus teju 380 tūkstošu latu apmērā. Iespējams, grupējums nodarbojies arī ar maternitātes un slimības pabalstu izkrāpšanu, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālprocesa ietvaros aizturētas un par aizdomās turamām atzītas piecas personas, no kurām divas personas ir noziedzīgā grupējuma organizatori, bet trīs - atbalstītāji.

Viena no noziedzīgajā shēmā iesaistītām personām, kura shēmas ietvaros nodarbojās ar fiktīvu uzņēmumu dibināšanu un, izmantojot šos uzņēmumus, fiktīvi noformēja darba tiesiskās attiecības ar mērķi vēlāk izkrāpt no valsts budžeta naudas līdzekļus dažādu pabalstu veidā, jau iepriekš ir nonākusi Finanšu policijas pārvaldes redzes lokā kriminālprocesos saistībā ar izvairīšanos no PVN nomaksas pilnā apmērā, kur tai bija piemērots liecinieka statuss.

Maija sākumā uzsāktā kriminālprocesa ietvaros Finanšu policijas izmeklētāji pagājušajā nedēļā izdarījuši astoņas kratīšanas Rīgā, Baložos un Inčukalnā. Četras kratīšanas tika veiktas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīves vietās, divas - automašīnās un vēl divas - birojos. Kratīšanu laikā izņemts liels skaits noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu dokumentu, zīmogu, kodu kalkulatoru un norēķinu karšu.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka apturētais noziedzīgais grupējums savu darbību – izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļus legalizāciju lielā apmērā – uzsāka jau 2010.gadā un turpināja 2011.gadā.

Sākotnējā izmeklēšanas informācija liecina, ka noziedzīgā grupējuma darbības shēmu nodrošināja aptuveni 30 "fiktīvi" izveidoti uzņēmumi, uz kuru norēķinu kontiem Latvijas kredītiestādēs shēmas "klienti" jeb aptuveni 14 celtniecības, autoremonta un citās pakalpojumu nozarēs reāli darbojošies uzņēmumi pārskaitīja naudas līdzekļus par reāli nenotikušiem darījumiem un pēc tam izņēma tos skaidrā naudā bankomātos Latvijā. Grāmatvedības dokumentos un VID iesniedzamajās atskaitēs tika uzrādīti fiktīvo uzņēmumu rekvizīti, kas to par atlīdzību izsniedza trešajām personām.

Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka noziedzīgo shēmu izmantoja arī naudas līdzekļu izkrāpšanai no valsts budžeta slimības un maternitātes pabalstu veidā, proti, fiktīvi izveidotajos uzņēmumos tika noformēti dokumenti reāli nestrādājošām personām, aprēķinātas iespaidīgas algas un pēc tam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā pieprasīti slimības un maternitātes pabalsti.

Sākotnējā informācija liecina, ka noziedzīgais grupējums neilgajā laikā, legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus un nenomaksājot pievienotās vērtības nodokli, nodarījis valsts budžetam kaitējumu 378 236,27 latu apmērā. Iespējams, izkrāpto slimības un maternitātes pabalstu apjoms vēl tiks aprēķināts.

Kopumā pirmstiesas izmeklēšanas laikā Latvijas kredītiestādēm nosūtīti 33 pieprasījumi par 14 noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu naudas līdzekļu apturēšanu.

Šis ir šogad jau piektais VID Finanšu policijas pārvaldes apturētais noziedzīgais grupējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!