Foto: stock.xchng
Policija atklājusi uzņēmēju Aigara Lūša, Gata Aišpura un Genadija Peredeļska pasūtījuma slepkavības un konstatējusi to saistību ar uzbrukumu toreizējam Muitas kriminālpārvaldes priekšniekam Vladimiram Vaškēvičam. Par noziegumiem aizturēti un apcietināti divi Lietuvas un viens Latvijas pilsonis Mārtiņš Putniņš, informē Valsts policija.

Apvienotā krimināllieta par šiem noziegumiem nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, par ko var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem. Tāpat apcietinātos tur aizdomās par šaujamieroču, munīcijas, sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu, par ko var sodīt ar brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem.

Lietuvas iedzīvotāji Edgars Krogerts un Sergejs Markevičus apsūdzēti par slepkavību un tās mēģinājumu, kā arī par ieroču un munīcijas nelikumīgu glabāšanu. Savukārt Putniņš ir apsūdzēts par slepkavību un tās mēģinājuma organizēšanu, kā arī par nelikumīgu ieroču un sprāgstvielu glabāšanu, portālam "Delfi" apstiprināja prokuratūras pārstāvis Andrejs Vasks.

Noziegumi atklāti, sadarbojoties Latvijas un Lietuvas tiesībsargājošām iestādēm, un aizdomās turamie aizturēti gan Latvijas, gan Lietuvas teritorijā. Novembra beigās Lietuva izdevusi savus pilsoņus Latvijai.

Policija vēl pārbauda ziņas par apcietināto saistību ar trim citām Latvijā izdarītām slepkavībām. Preses konferencē trešdien Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš, atbildot uz jautājumu, atzina, ka tās, iespējams, ir uzņēmēju slepkavības un kādā no tām cietušo mirstīgās atliekas vēl pat nav atrastas.

Tāpat, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Lazdiņš atzina, ka uzņēmēju slepkavības un Vaškeviča spridzināšana, iespējams, saistīta ar iepriekš uzsāktiem kriminālprocesiem saistībā ar ekonomiskajiem noziegumiem. Trim noslepkavotajiem uzņēmējiem neesot bijušas savstarpējas biznesa saites vai saiknes ar Vaškēviču, bet viņu uzņēmējdarbība bijusi saistīta ar slepkavībās aizdomās turēto biznesiem.

Policijas pārstāvji arī apliecināja, ka starp aizturētajiem ir gan noziegumu organizētāji, gan izpildītāji. No preses konferencē sniegtajām izvairīgajām apbildēm noprotams, ka organizētājs bijis Latvijas pilsonis Putniņš, bet Lietuvas pilsoņi izpildījuši pasūtījumu. Lietuvieši arī iepriekš nonākuši policijas redzeslokā un Lietuvā aizturēti par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar narkotikām, ieročiem un, iespējams, vardarbīgiem noziegumiem. Tomēr lietuviešu ierašanās Latvijā sākotnējais mērķis bijis uzsākt biznesu.

Policijas pārstāvji ne apstiprināja, ne noliedza, ka aizdomās turētais Māriņš Putniņš būtu saistīts ar uzņēmumu "Media grupa".

Jelgavas un Cēsu gaļas kombinātu vadītājs Lūsis ar sešiem šāvieniem tika nogalināts pagājušā gada 10.janvāra vakarā savas privātmājas pagalmā Rīgas rajona Garkalnes pagasta Priedainē.

Savukārt Peredeļski ar vairākiem šāvieniem nošāva 2007.gada 6.februārī Rīgā, Imantā, pie daudzdzīvokļu mājas Slokas ielā pēc tēva apciemojuma, bet Jēkabpils uzņēmēju Aišpuru - 2007.gada septembrī. Peredeļskis nodarbojās ar kravu pārvadājumiem un bija vairāku uzņēmumu īpašnieks, bet abi pārējie uzņēmēji - ar gaļas pārstrādes biznesu.

Savukārt Vaškevičs guva smagus ievainojumus 2007.gada maijā, kad Rīgā, Eksporta ielā tika uzspirdzināta viņa automašīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!