Latgales priekšpilsētas tiesnese Sanita Rūtenberga ceturtdien nolēma atņemt aprūpes tiesības pērnā gada augustā atkritumu konteinerā atrastās meitenītes Laimas mātei Zinaidai Adamovai.
Adamova pēc tiesas sēdes teica, ka tiesas lēmumu pārsūdzēs. Viņa to varēs izdarīt 20 dienu laikā, sākot no 23.februāra, kad būs pieejams pilns tiesas sprieduma teksts.

Tiesas sēdē Rīgas domes Rīgas bāriņtiesas pārstāve norādīja, ka jaundzimušās meitenītes atstāšana pie atkritumu konteinera ir pietiekams iemesls, lai viņas mātei atņemtu vecāku tiesības.

Adamova tiesas sēdē nepiekrita bāriņtiesas prasībai, kuru laika trūkuma dēļ nebija izlasījusi, un atkārtoti uzsvēra, ka vēlas un ir gatava uzņemties rūpes par savu jaunāko meitu.

Kā būtisku iemeslu tam, kāpēc Adamovai būtu jāatņem Laimas aprūpes tiesības, bāriņtiesas pārstāve minēja, ka, gaidot bērnu, Adamova, kurai bez Laimas ir vēl divas meitas, nekādi nav gatavojusies bērna dzimšanai - dzīvoklī nav bijis nekādu lietu, kuras būtu nepieciešamas jaundzimušajai.

Tajā pašā laikā bāriņtiesas pārstāve norādīja, ka vienistabas dzīvoklis, kurā mitinās Adamova kopā ar visu trīs meitu tēvu un trīsgadīgo Viktoriju, ir labiekārtots un piemērots bērna audzināšanai.

Sievietes pirmā meita, piecgadīgā Valērija, jau divus gadus dzīvo kopā ar kaimiņu ģimeni un drīzumā tiks lemts par to, vai piešķirt viņiem oficiālu aizbildņu statusu. Uz bāriņtiesas pārstāves jautājumu, kāpēc Adamova, kura vēlas rūpēties par Laimu, atteikusies no savas vecākās meitas, Adamova apgalvoja, ka viņa neesot to darījusi.

Kaimiņi vienkārši esot paņēmuši meiteni pie sevis ar komentāru, ka "viņi Valērijai varot dot vairāk nekā viņas īstie vecāki" un tagad kaimiņi vēlas šo jautājumu nokārtot arī oficiāli. Adamova ar to īsti neesot mierā, bet viņa apciemojot Valēriju un ļoti cerot, ka izdosies atgūt Laimu.

Uz jautājumu, kāpēc viņa Laimu, par kuru tagad ir gatava cīnīties, atstājusi ārā bezpalīdzīgu, māte norādīja, ka tas viss esot noticis tikai bailēs no bērna vectēva, kurš negribējis, lai viņai ar civilvīru būtu vēl viens bērns.

Tagad situācija esot mainījusies un jau meitas piedzimšanas dienas vakarā, ja vien notikuma vietā tik ātri nebūtu ieradusies policija un aizvedusi meitenīti, viņa būtu devusies meklēt savu bērnu, norādīja Laimas māte.

Lietā pieaicināta trešā persona - Sociālās rehabilitācijas centrs "Pļavnieki", kur Laima atrodas jau no pērnā gada 26.augusta jeb dienas, kad tika izrakstīta no slimnīcas. Centra pārstāvji apgalvo, ka meitenītes veselības stāvoklis ir normāls. Iedzimtas sirdskaites dēļ viņai ir veikta sirds operācija, bet pēc attīstības viņa atbilstot savam vecumam.

Rehabilitācijas centra pārstāve nevēlējās izdarīt secinājumus par to, vai Adamova ir spējīga uzņemties rūpes par savu meitu un norādīja, ka tā esot bāriņtiesas kompetence. Tomēr viņa atzina, ka Adamova Laimu apciemo regulāri - apmēram trīs reizes nedēļā, kas liecinot par viņas vēlmi rūpēties par meitu.

Adamova apgalvoja, ka viņai tagad ir ne tikai vēlme, bet arī iespējas rūpēties par Laimu - abiem ar civilvīru ir pastāvīgas darba vietas un viņi ir iestājušies dzīvokļu rindā, lai vairs nebūtu jājūtas atkarīgiem un jābaidās no viņa vecākiem.

Jau ziņots, ka pērnā gada augustā Rīgā atkritumu konteinerā tika atrasta jaundzimusi meitenīte, kuru bērnu slimnīcas mediķi nosauca par Laimu. Pēc tam Laima tika nogādāta Sociālās rehabilitācijas centrā "Pļavnieki", kur atrodas vēl joprojām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!