Foto: Shutterstock
SIA "Viduskurzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija" (VAAO) novērsusi sekas pēc ugunsgrēka, kas izcēlās sestdienas naktī, un pirmdien uzņēmums tupina darbu, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma sabiedrisko attiecību konsultante Maija Dulle-Sūniņa.

"Delfi" jau ziņoja, ka naktī uz sestdienu, pulksten 3.12, VUGD saņēmis izsaukumu uz Brocēnu novada Remtes pagastu, kur deguši atkritumi.

Notikuma vietā VUGD konstatējis, ka deg atkritumu kaudze 800 kvadrātmetru platībā un blakus atkritumu kaudzei atrodas metāla konstrukcijas ēka, kuras iekšpusē deguši atkritumi 100 kvadrātmetru platībā.

Ugunsgrēks bija izcēlies SIA "Viduskurzemes AAO" atkritumu šķirošanas teritorijā "Vibsteri". Valsts vides dienests (VVD) ir uzsācis monitoringu ugunsgrēka vietā. Par ugunsgrēku VVD ziņojis pats uzņēmums.

Uzņēmums skaidro, ka pagaidām nenoskaidrotu apstākļu dēļ ugunsgrēks izcēlies uzņēmuma teritorijā, kur uzglabāti atkritumi, kas bija paredzēti pārstrādei kurināmajā materiālā. Ugunsgrēka rezultātā izdeguši šķirošanas atkritumi sešu tonnu apmērā. Kopumā uzņēmuma teritorijā uzglabāti 7000 tonnu pārstrādājamo atkritumu.

Ugunsgrēka dzēšanas darbus apgrūtināja blakus esošā atkritumu pārstrādes rūpnīca, kas atradās uguns bīstamības riska zonā, skaidro uzņēmumā.

Ugunsgrēka laikā bojāta vadības skapja dzesēšanas sistēma, kā rezultātā daļēji bojāta viena no ražošanas līnijām. Ražošanas ēkas iekšpuse – atkritumu šķirošanas un ražošanas iekārtas – nav cietušas.

Aptuvenie materiālie zaudējumi uzņēmumam ir ap 90 000 eiro. Uzņēmumā uzsver, ka tā teritorijā izveidotas drošības un kvalitātes sistēmas, tāpēc apkārtējai videi kaitējums nav nodarīts. Uzņēmuma teritorija, kurā tika uzglabāti atkritumi pārstrādāšanai, ir asfaltēta un tur ir ierīkota notekūdeņu attīrīšanas sistēma. Līdz ar to apdraudējums apkārtējai videi no ugunsgrēka dzēšanas ūdens ir savākts un novadīts uz ūdens attīrīšanas sistēmu.

Papildus tam uzņēmums ir uzrunājis "BIOR" laboratoriju vides izmeklējumu veikšanai, kas kopā ar Vides pārvaldes inspektoriem un "VAAO" darbiniekiem, noņēmuši ūdens paraugus, lai noskaidrotu iespējamo piesārņojumu un, nepieciešamības gadījumā, savlaicīgi varētu sākt nepieciešamos darbus tā novēršanai.

Ūdens paraugu analīžu rezultāti būs desmit dienu laikā.

Uzņēmums ir sniedzis visu nepieciešamo dokumentāciju VVD par atkritumu izcelsmi, saturu un daudzumu. Jau jūnija vidū VVD veicis pārbaudi par atkritumu izcelsmes vietu, kurā nekādi uzņēmuma pieļauti pārkāpumi netika konstatēti.

Uzņēmums saistībā ar ugunsgrēka izcelšanās iemeslu izmeklēšanu vērsies Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldē, lūdzot noskaidrot notikušā apstākļus.

SIA "Viduskurzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija" ir dibināta 2009. gadā. Uzņēmuma pamatdarbība ir atkritumu savākšana, transportēšana, šķirošana un uzglabāšana atbilstoši sanitārajām normām un vides aizsardzības prasībām, kā arī atkritumu pārstrāde, nodrošinot to otrreizēju izmantošanu. Uzņēmuma apgrozījums 2016. gadā bija 1,49 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!