Foto: Privātais arhīvs

Nacionālboļševiku aktīvists Beness Aijo neredz šķēršļus par viņa darbībām ierosinātās krimināllietas izskatīšanai Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā bez viņa klātbūtnes, otrdien publiskā paziņojuma medijiem paudis pats Aijo.

Aijo norāda, ka viņam celtās apsūdzības ir "tīri politiska rakstura" un saistāmas ar pašreizējo ģeopolitisko situāciju pasaulē un Latvijā, kā arī "pieaugošo vispārējo rusofobiju". Tādēļ Aijo pieņēmis lēmumu pamest Latviju, lai "palīdzētu saviem kolēģiem", neievērojot Valsts policijas viņam noteikto drošības līdzekli.

Nacionālboļševiku aktīvists lēmumu paziņojumā pamato ar savu politisko nostāju, kas ir galēji pretēja "Latvijas valdošajam režīmam". Vienlaikus viņš norāda, ka valsts pamešana nepierāda viņa vainu inkriminētajos noziegumos saistībā ar krimināllietu, kuras iztiesāšana paraudzēta 4.februārī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā. Aijo nav plānojis tiesas sēdēs liecināt, tāpēc norādījis, ka "neredz šķēršļus lietas skatīšanai viņa prombūtnē, piedaloties viņa aizstāvei advokātei Immai Jansonei".

Portālam "Delfi" advokāte Jansone sacīja, ka pirmajā sēdē plāno tiesā pieteikt lūgumu lietu skatīt bez Aijo klātbūtnes, taču par to, vai lūgumu apmierināt, lems pati tiesa. Tāpat viņa norādīja, ka viņas aizstāvamais nav plānojis tuvākajā laikā atgriezties atpakaļ Latvijā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka vēl nesen publiskā paziņojumā medijiem Aijo solīja atgriezties Latvijā, lai stātos tiesas priekšā. Paziņojumā nacionālboļševiku aktīvists skaidroja, ka ir pievienojies tā dēvētajai Luhanskas tautas republikas armijai Ukrainā, kuras sastāvā viņš cīnoties pret "algotņiem no Kijevas huntas un NATO".

Tāpat jau ziņots, ka pagājušā gada 30.decembrī Valsts policija konstatēja, ka Aijo pārkāpis policijas uzraudzības noteikumus, nakts laikā neatrodoties savā dzīvesvietā Rēzeknē, un par to informēja Rīgas pilsētas Centra rajona tiesu turpmākai lēmuma pieņemšanai. Centra rajona tiesā iepriekš portāls "Delfi" noskaidroja, ka Aijo patlaban piemērotais drošības līdzeklis nav grozīts.

Par to, vai drošības līdzekli grozīt, tiesa lems 4.februārī pulksten 10:00, kad paredzēts sākt skatīt krimināllietu, kurā Aijo apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu, likvidēt Latvijas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti un graut Latvijas teritoriālo vienotību.

Laikraksts "Vesti" vēstījis, ka Aijo pametis Latviju un uz gadu noslēdzis līgumu ar pašpasludinātās "Luhanskas Tautas Republikas" separātistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!