Kurzemes apgabaltiesa attaisnoja par sutenerisma atbalstīšanu, atkārtotu kukuļņemšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu apsūdzēto bijušo Liepājas policistu Guntaru Janeku, atstājot negrozītu pirmās instances spriedumu, informēja Kurzemes apgabaltiesā.
Kurzemes apgabaltiesa, tāpat kā Liepājas tiesa pierādījumu trūkuma dēļ pilnībā attaisnoja Janeku.

Kā sacīja Liepājas pilsētas galvenais prokurors Atis Dzērvēns, prokuratūrai nepieciešams laiks, lai izvērtētu Kurzemes apgabaltiesas spriedumu un lemtu par apelācijas protesta iesniegšanu.

Liepājas prokuratūra bija iesniegusi apelācijas protestu par Liepājas tiesas spriedumu daļā, kurā apsūdzība Janekam uzrādīta pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta 2.daļas par kukuļņemšanu un 318.panta 2.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, jo uzskatīja, ka tiesa pierādījumus vērtējusi vienpusīgi.

Prokurore apsūdzētajam lūdza piemērot nosacītu cietumsodu uz trim gadiem, piemērojot mantas konfiskāciju un nosakot pārbaudes laiku uz gadu un sešiem mēnešiem.

Janeks savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos neatzīst.

Saskaņā ar apsūdzību bijušais Narkotiku apkarošanas biroja Kurzemes reģionālās nodaļas sevišķi svarīgu lietu inspektors 1970.gadā dzimušais Janeks kā amatpersona, kuras dienesta pienākumos ir apkarot sutenerismu, pieprasījis no sutenera un citām ar šo jomu saistītajām personām naudu un citas materiālās vērtības par savu tiešo dienesta pienākumu nepildīšanu.

Ilgākā laikā policists saņēmis kukuļus vairāk nekā 1600 latu vērtībā, kā arī par velti izmantojis to personu intīmpakalpojumus, kuras nodarbojas ar prostitūciju, norādīts apsūdzībā.

Janeks iepriekš tika atzīts par vainīgu pēc Krimināllikuma (KL) 318.panta 2.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, kā arī pēc KL 320.panta 2.daļas par kukuļņemšanu.

Liepājas tiesa, pirmo reizi skatot šo lietu, Janeku sodīja ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, sodu nosakot nosacīti, ar mantas konfiskāciju. Spriedumu pārsūdzēja viņa advokāte Ināra Freidenfelde, protestu par tiesas spriedumu iesniedza arī Kurzemes tiesas apgabala virsprokurors Andris Mikuļskis.

Kurzemes apgabaltiesa atcēla Liepājas tiesas spriedumu par nosacītu sodu Janekam un nolēma nodot lietu atpakaļ Liepājas tiesai izskatīšanai citā sastāvā.

Pirmajā reizē Liepājas tiesa neatzina bijušā policista vainu vienā epizodē un attaisnoja viņu pēc Kriminālkodeksa (KK) 162.panta par varas vai dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un pēc KK 164.panta par kukuļņemšanu.

Pierādījumu trūkuma dēļ tika izbeigta krimināllieta pret otru Liepājas policijas darbinieku - bijušo Liepājas Kriminālpolicijas darbinieku, 1974.gadā dzimušo Jāni Ķ., kurš arī tika aizturēts par sutenerisma atbalstīšanu.

Lietu izskatīja slēgtā sēdē, jo izmeklēšanā runā par jautājumiem, kas attiecas uz valsts noslēpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!