Valsts policijas (VP) Galvenās Kārtības policijas priekšnieka vietnieks un vēl trīs personas aizturētas saistībā ar iespējamo kukuļošanu, ceturtdien preses brīfingā žurnālistiem atklāja policijas Iekšējās drošības biroja (IDB) priekšnieks Valters Mūrnieks.

Viņš norādīja, ka kriminālprocess sākts saistībā ar kukuļošanu un patlaban notiek izmeklēšana.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis situāciju ar pieķertajiem kārtības policistiem vērtēja kā ārkārtēju. "Policistu kopīgais uzdevums ir nodrošināt sabiedrības drošību un vērtības, bet darbiniekiem, kas pārkāpj šo vērtību saglabāšanu, nav vietas policijā," viedokli pauda policijas šefs.

Kopumā VP atbildība sākas no nodaļu priekšniekiem "uz augšu", tāpēc saistībā ar iespējamiem policijas darbinieku likumpārkāpumiem tiks vērtēta arī viņu tiešā priekšnieka Arta Velša atbildība, ceturtdien žurnālistiem sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Jau ziņots, ka Iekšējās drošības birojs (IDB) aizturējis VP Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieku Arvilu Feierābendu un Kārtības policijas pārvaldes inspektoru Ilmāru Plētienu.

Mūrnieks žurnālistiem apstiprināja, ka kopumā aizturētas četras personas, no kurām divas ir Feierābends un Plētnieks. Pārējo divu aizturēto personu vārdus Mūrnieks atteicās nosaukt, pieminot vien, ka apcietinājums kā drošības līdzeklis piemērots visiem četriem cilvēkiem.

Likuma pārkāpējus izdevies notvert salīdzinoši neilgi pēc tam, kad viņi bija sākuši savas nelikumīgās darbības. Mūrnieks sacīja, ka šajā lietā figurē summas, kas mērāmas tūkstošos eiro, taču tie neesot desmiti tūkstošu eiro.

Plašāk pašu notikumu un policijas darbinieku izmantoto shēmu, kā arī iesaistītās personas Mūrnieks nekomentēja, sakot, ka "izmeklēšana ir pašā sākuma stadijā, tāpēc tās interesēs plašāk nekomentēšu".

Vērtējot pērn novembrī izveidotā IDB darbu, Ķuzis sacīja, ka IDB faktiski atņēmis no VP iekšējās izmeklēšanas funkciju.

"Izmeklējot lietas iekšienē, rodas cilvēciskās attiecības un dažkārt zūd objektivitāte. Tikai lietas izmeklēšana sadarbībā ar IDB dod rezultātus. Uzdevums ir nodrošināt izmeklēšanu, lai saprastu, kas un kāpēc ir noticis. Ir izveidota sistēma, bet redzams, ka ir "baltie plankumi", kas var tikt izmantoti ļaunprātīgi. Kopīgais mērķis ir nodrošināt, lai VP nebūtu personas, kas izmanto dienesta stāvokli ļaunprātīgi," komentēja Ķuzis.

Savukārt iekšlietu ministrs, runājot par IDB līdzšinējo darbu, teica, ka tā izveides mērķis ir attaisnots. Viņš sacīja, ka IDB varētu nebūt iestāde, kas nodarbojas tikai ar apkarošanu, bet būtu arī labs preventīvais līdzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!