Rīgas apgabaltiesā izspiešanā apsūdzētā austrumu cīņu speciālista Māra Abiļeva krimināllietas debatēs prokurors otrdien lūdza abiem tiesājamajiem piespriest nosacītus sodus ar pārbaudes laiku.
Abiem tiesājamajiem lūgts piemērot piecu gadu nosacītu brīvības atņemšanu.

Abiļevam prokurors lūdza pārbaudes laiku noteikt uz diviem gadiem, bet viņa līdzdalībniekam uzņēmējam Nikolajam Kovaļskim - uz gadu.

Prokurors Antons Fiļipenoks tiesu debatēs norādīja, ka kopš noziedzīgā nodarījuma pagājis ilgs laiks - gandrīz septiņi gadi - un "nebūtu lietderīgi viņus saslēgt rokudzelžos, kā viņi darīja ar savu upuri, un aizsūtīt uz cietumu. Esmu guvis pārliecību, ka viņi šādus pārkāpumus vairs neatkārtos un ievietošana cietumā varētu tikai uz slikto pusi mainīt viņu attieksmi pret tiesībsargājošām instancēm".

Savukārt Abiļeva advokāts Aleksandrs Laiviņš tiesu debatēs norādīja, ka "Abiļevam piemīt klasisks Robina Huda komplekss - viņš nedomājot metās palīdzēt draugam un savai civilsievai, pirms tam nepārbaudot saņemtās informācijas kvalitāti".

Abu tiesājamo advokāti lūdza tiesu pārkvalificēt apsūdzību no izspiešanas pret vieglāko apsūdzību patvarībā.

Abiļevs pēdējā vārdā vēlreiz atzina savu vainu izdarītajā, lūdza piedošanu un piebilda, ka "nevēlos, lai mani rokudzelžos aizved uz cietumu". Viņa lūgumam smaidīdams pievienojās arī līdztiesājamais Kovaļskis.

Tiesājamais austrumu cīņu speciālists Abiļevs tiesas sēdē vairākkārt uzsvēra savus nopelnus šī sporta veida attīstībā, kā arī klāstīja par savām glezniecības izstādēm. Izstāžu organizēšanu un gleznu nešanu uz izstādes vietu Abiļevs minēja kā attaisnojumu biežajiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, jo "nekur tur stāvēt nav atļauts, bet man jānes savi darbi"!

Abiļevs iepriekš notiesāts par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu, izraisot avāriju, un viņš bieži sodīts par sīkākiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Tiesnesis, pieminot šo faktu, Abiļevam norādīja, ka "Jūs esat likumam nepaklausīgs cilvēks, kas savas intereses liek augstāk nekā sabiedrības intereses"! Abiļevs tam piekrita, sakot, ka "esmu intensīvs cilvēks"! Tiesnesis secināja, ka "tātad Jūs jātur grožos"! Abiļevs gan iebilda, sakot, ka, "mācoties gleznot, es jau biju tāds cilvēks - ja man teica, ka jāizmanto sarkanā krāsa, es izmantoju zaļo"!

Tiesa spriedumu pasludinās ceturtdien.

Lietu sāka skatīt jau 2002.gadā, bet cietušo un advokāta neierašanās dēļ sēdes vairākkārt atlika. Vairākkārt uz tiesu neieradās firmas "Vendeniete" direktors Konstantīns Krasnopjorovs, no kura Abiļevs esot izspiedis 6000 ASV dolāru.

Abiļevs apsūdzēts arī par 25 000 ASV dolāru izspiešanu no kāda Olaines iedzīvotāja, darbojoties kopā ar uzņēmēju Kovaļski. Naudu abi tiesājamie izspieduši no aizdomās par Kovaļska dzīvokļa apzagšanu turētā Olaines iedzīvotāja. 1997.gada oktobrī Olainē viņi sagūstījuši upuri un aizveduši uz mežu, kur centušies iebiedēt, saslēdzot roku dzelžos un draudot ar ieroci.

Kovaļskis un Abiļevs iepriekšējās tiesas sēdēs daļēji atzina savu vainu un nožēloja izdarīto, sakot, ka "piecu gadu laikā esam daudz zaudējuši savas toreizējās rīcības dēļ un esam daudz ko pārdomājuši".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!