Iekšējās drošības birojs (IDB) ir pabeidzis pirmstiesas izmeklēšanu vēl vienā ar valsts austrumu robežas izbūvi saistītā kriminālprocesā un nosūtījis Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret bijušo Valsts robežsardzes amatpersonu par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas, portālu “Delfi” informēja IDB pārstāve Santa Bivbāne.

IDB pirmstiesas izmeklēšanas gaitā guva pierādījumus, ka minētā Valsts robežsardzes amatpersona, būdama vadošā amatā, atbilstoši nereaģēja uz pretlikumīgu rīcību valsts austrumu robežas joslas izbūves gaitā, un šīs bezdarbības rezultātā ilgstošā laika periodā tika noslēgti līgumi, uz kuru pamata nelikumīgi, pārkāpjot Publisko iepirkuma likuma prasības, tika noslēgtas vienošanās par projektā, iepirkumā un vispārīgajā vienošanās neparedzētu darbu veikšanu, tādējādi no Valsts robežsardzes finanšu līdzekļiem, iespējams, tika veiktas nelikumīgas izmaksas vairāku miljonu eiro apmērā.

"Ar Latvijas austrumu robežas izbūvi saistītie iepirkumi un tajos pieļautās plaša mēroga iespējamās nelikumības ir viena no Latvijā pēdējo gadu skaļākajam lietām, un tas nav pārsteigums, jo šajos iespējamajos noziedzīgajos nodarījumos valsts budžetam nodarītais kaitējums ir mērāms nevis tūkstošos vai simtos tūkstošos eiro, bet pat miljonos eiro, un arī iesaistīto personu loks ir plašs un augsta ranga amatpersonas ietverošs," atzina IDB priekšnieks Valters Mūrnieks.

"Jāuzsver, ka Latvijas austrumu robeža ir arī visas Eiropas Savienības galējā austrumu robeža, tādējādi šī projekta maksimāli kvalitatīvai un visiem Latvijas un starptautiskajiem normatīvajiem aktiem atbilstošai izbūvei, kā arī iespējamo nelikumību atbilstošai izmeklēšanai un potenciālo vainīgo saukšanai pie atbildības tiek pievērsta uzmanība ne tikai Latvijas mērogā, bet arī starptautiskā līmenī, tādējādi īpaši būtiska nozīme ir efektīvai un uz lietas risinājumu vērstai izmeklējošo iestāžu, prokuratūras un tiesu sadarbībai. Esmu gandarīts, ka vienu no Iekšējās drošības biroja izmeklētajiem kriminālprocesiem, kas saistīts Valsts robežsardzes veiktajiem iepirkumiem robežapsardzības jomā, prokuratūra jau šā gada aprīlī ir nodevusi tiesai, vairāki kriminālprocesi ir nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, un Iekšējās drošības birojā turpinās darbs pie tālākas pirmstiesas izmeklēšanas citos kriminālprocesos," skaidroja Mūrnieks.

Saistībā ar minētajām iespējamajām pretlikumīgajām darbībām Iekšējās drošības birojs rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret bijušo Valsts robežsardzes amatpersonu par Krimināllikuma 319. panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma – valsts amatpersonas pienākumu nepildīšana, ja ar to izraisītas smagas sekas – izdarīšanu.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

2021. gada pirmajos četros mēnešos Iekšējās drošības birojs kompetences ietvaros ir uzsācis 16 kriminālprocesus par Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu nodarbināto izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem un kopumā veicis pirmstiesas izmeklēšanu 85 kriminālprocesos. Šī gada pirmajos četros mēnešos prokuratūrai nosūtīti 14 kriminālprocesi kriminālvajāšanas uzsākšanai pret 42 personām, t.sk. 25 Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu amatpersonām par noziedzīgiem nodarījumiem, kas izdarīti gan pildot dienesta pienākumus, gan ārpus dienesta pienākumu pildīšanas laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!