Foto: LETA

Pabeidzot pirmstiesas izmeklēšanu vienā no uzsāktajiem kriminālprocesiem, kas saistīti ar valsts austrumu robežas izbūvi, Iekšējās drošības birojs (IDB) ir nosūtījis Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālprocesu, ierosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret kādu uzņēmēju par robežas izbūves procesā izcirstās koksnes zādzību, valsts budžetam nodarot vairāk nekā 180 000 eiro kaitējumu, portāls "Delfi" uzzināja IDB.

IDB izmeklēšanā ieguvis pierādījumus tam, ka apakšuzņēmējs, kurš bija noslēdzis līgumu par mežizstrādes darbu izpildi ar uzņēmumu, kas veica valsts robežas joslas infrastruktūras izbūvi gar Latvijas un Krievijas robežu, pretlikumīgi piesavinājās robežas izbūves procesā izcirstos kokus – 3656 kubikmetrus.

Nozagto koksni apakšuzņēmējs realizēja dažādiem uzņēmumiem, valstij radot mantisku zaudējumu vairāk nekā 180 000 eiro.

Par apakšuzņēmēja iespējami izdarīto noziedzīgo nodarījumu – zādzību, ja tā izdarīta lielā apmērā prokuratūrai ierosināts uzsākt kriminālvajāšanu pēc Krimināllikuma 175. panta 4. daļas.

Šis likuma pants par zādzību, ja tā izdarīta lielā apmērā, kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

IDB priekšnieks Valters Mūrnieks akcentē, ka ar valsts austrumu robežas izbūvi saistītie jautājumi un pat skandāli ir sabiedrības uzmanības lokā jau vairāk nekā divus gadus, un šis ir kārtējais ar pretlikumībām austrumu robežas izbūvē saistītais kriminālprocess, kurš ir nodots kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Līdz šim IDB ir noslēdzis pirmstiesas izmeklēšanu un rosinājis prokuratūru uzsākt kriminālvajāšanu jau trijos ar Latvijas – Krievijas robežas izbūvi un tehnisko aprīkošanu saistītos kriminālprocesos, un vēl vienā vērienīgā ar robežas izbūvi saistītā kriminālprocesā turpinās intensīvs darbs pie pierādījumu bāzes apkopošanas.

IDB 2021. gada pirmajā pusgadā ir uzsācis 24 kriminālprocesus, kriminālvajāšanas uzsākšanai ir nodevis 21 kriminālprocesu pret 51 personu, t.sk. 33 Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs nodarbinātajiem, un šo kriminālprocesu ietvaros ir atklāts 71 noziedzīgs nodarījums.

IDB atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!