Foto: Shutterstock

Valsts policijas (VP) 26. augustā kriminālvajāšanas uzsākšanai prokuratūrai nodeva kriminālprocesu par 2019. gada 27. oktobrī Rīgā veiktu slepkavības mēģinājumu, par personu grupā izdarītu patvarību, kas saistīta ar vardarbību, portālu "Delfi" informēja VP.

Tika noskaidrots, ka ar minēto noziegumu saistītas trīs personas, 1985. un 1981. gadā dzimuši vīrieši un 1991. gadā dzimusi sieviete, kuri 2019. gada 27. oktobrī tika aizturēti un kuri kriminālprocesā tika atzīti par aizdomās turētajiem.

Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka starp 1991. gadā dzimušo sievieti un cietušo 1985. gadā dzimušo vīrieti izcēlās strīds par sievietei piederošās automašīnas neatdošanu, tāpēc visas trīs iepriekš minētās personas ieradās cietušā vīrieša dzīvesvietā un viņam uzbruka. 1981. gadā dzimušais vīrietis ar 1991. gadā dzimušo sievieti cietušo piekāva, bet 1985. gadā dzimušais vīrietis apzināti ar pielādētu šaujamieroci raidīja vienu šāvienu viņa galvā, visticamāk, ar mērķi izdarīt slepkavību.

Vienlaikus izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka 1981. gadā dzimušais vīrietis, visticamāk, neatļauti iegādājās un uzglabāja narkotiskās vielas, bez nolūka to realizēt.

Iegūstot pietiekamu pierādījumu kopumu, šī gada 26. augustā likumsargi kriminālprocesu nodeva Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc 15. panta ceturtajā daļā, 116. pantā, 279. panta trešajā daļā, 253. panta pirmajā daļā, 233. panta otrajā daļā paredzētu noziedzīgu nodarījumu sastāva pazīmēm.

Krimināllikuma 116. pants kā sodu paredz mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Kriminālprocesa ietvaros tika iegūtas ziņas par četru citu personu, iespējams, izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kā rezultātā tika uzsākti trīs citi kriminālprocesi, no kuriem viens nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai attiecībā pret 1974. gadā un 1995. gadā dzimušiem vīriešiem, par Krimināllikuma 233. panta 2. daļā paredzēta noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, proti, par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļauja.

Par šāda nozieguma izdarīšanu paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Otrs kriminālprocess šī gada 15. aprīlī nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret 1997. gadā dzimušu vīrieti, par Krimināllikuma 233. panta 2. daļā paredzēta noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, bet trešais kriminālprocess nosūtīts uz VP Zemgales reģiona pārvaldes Jelgavas iecirkni izmeklēšanas veikšanai par, iespējams, Krimināllikuma 233. panta 2. daļā paredzēta noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!