Foto: Reuters/Scanpix

Novembrī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde sākusi divus kriminālprocesus pret diviem Mongolijas pilsoņiem, kuru automašīnās ar viltotiem diplomātiskajiem numuriem atrasti vairāk kā 5 miljoni kontrabandas cigarešu.

VID portālu "Delfi" informēja, ka VID Muitas pārvalde sadarbībā ar Valsts robežsardzi veikusi divu Mongolijas pilsoņu vadītu transportlīdzekļu ar viltotiem diplomātiskajiem numuriem muitas kontroli. Tās laikā autovadītāji uzrādījuši viltotas Kazahstānā izdotas automobiļu tehniskās pases. Turpinot muitas kontroli, radušās pamatotas aizdomas, ka transportlīdzekļos varētu tikt pārvadāta cigarešu kontrabanda, tādēļ automobiļi novirzīti padziļinātai muitas kontrolei.

Automobiļi tika skenēti, un tos pārbaudījis VID kinologs ar darba suni. Kontrolē konstatēts, ka transportlīdzekļos paslēpti 5 132 800 cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Par notikušo sākti divi kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 275. panta 1. daļā daļas un Krimināllikuma 190. panta 1. daļas. Proti, par par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu, un par kontrabandu, ja tā izdarīta ievērojamā apmērā.

Par dokumenta viltošanu vai viltota dokumenta izmantošanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Savukārt par kontrabandu ievērojamā apmērā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Par šī noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu aizturēti transportlīdzekļu vadītāji, 1979. gadā un 1984. gadā dzimuši Mongolijas pilsoņi, kuriem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Izmeklēšanas interesēs papildu informāciju VID nesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!