Jēkabpils rajona tiesa piektdien krimināllietā par 2004.gada decembrī notikušo "Ecolines" pasažieru autobusa avāriju, kurā bojā gāja deviņi cilvēki, apsūdzētajam šoferim Aleksandram Napartovičam piemēroja sodu ar brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un astoņiem mēnešiem un transportlīdzekļa vadītāja apliecības atņemšanu vēl uz četriem gadiem, portāls "Delfi" uzzināja tiesā.
Piektdien nolasīts saīsinātais tiesas spriedums, bet pilns sprieduma teksts būs pieejams 2.martā. Pēc pilnā sprieduma nolasīšanas to desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt.

Jau ziņots, ka 2004.gada 31.decembrī uz šosejas Rīga-Rēzekne pie Stirnienes "Ecolines" divstāvu pasažieru autobuss, kas kursēja maršrutā Maskava-Rīga, iekļuva vienā no traģiskākajām autoavārijām Latvijas vēsturē.

Autobusā brauca 65 cilvēki: 62 pasažieri, divi šoferi un viena stjuarte. Deviņi cilvēki gāja bojā, bet vairāk nekā 30 tika ievietoti slimnīcās.

Izmeklēšanas gaitā jau janvāra sākumā tika noskaidrots, ka autobusa šoferis, izvēloties braukšanas ātrumu, nebija ņēmis vērā braukšanas apstākļus un ceļa kvalitāti. Izvēlētais braukšanas ātrums bijis par lielu.

Negadījuma brīdī autobuss braucis ar ātrumu 97 kilometri stundā (km/h) atļauto 90 km/h vietā, liecina autobusa tahogrāfa pēdējā fiksētā ieraksta atšifrējums.

Autotehniskās ekspertīzes slēdziens liecina, ka autobusa stūres iekārta negadījuma brīdī darbojusies nevainojami un arī autobusa riepu stāvoklis atbildis visām tehniskajām prasībām.

Kā liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas informācija, pēdējo tehnisko apskati traģiskajā negadījumā cietušais autobuss veicis 2004.gada 10.decembrī.

Apskates laikā tehniskās problēmas neesot konstatētas, bet nākamā apskate bijusi ieplānota 2005.gada 10.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!