Foto: DELFI
Lai arī Satversmes tiesas (ST) tiesneši lēmuši savu kolēģi Vinetu Muižnieci izdot kriminālvajāšanai, jo Saeimas balsojums viņu skatījumā par šo jautājumu nav vajadzīgs, tomēr prokuratūra vēl gaidīs lēmumu vai skaidrojumu šajā lietā no Saeimas, otrdien raksta laikraksts "Diena".

"Diena" vēsta, ka jautājums par ST tiesneša izdošanu kriminālvajāšanai likumos ir noregulēts pretrunīgi - Satversmes tiesas likums nosaka, ka par to lemj tikai ST, bet Kriminālprocesa likums - ka tikai Saeima. Līdz ar to tika prognozēts, ka par šo jautājumu nāksies lemt gan ST, gan parlamentam. Tomēr tika pieļauta arī iespēja, ka ST var nolemt, ka Saeimas balsojums nemaz nav vajadzīgs.

Šajā gadījumā tādu viedokli ST arī paudusi, tomēr prokuratūra gaidīs atbildi arī no Saeimas - vai nu balsojuma par izdošanu rezultātus, vai arī skaidrojumu, kādēļ šāds balsojums nav nepieciešams, jo strīdīgā Kriminālprocesa likuma norma joprojām ir spēkā, skaidroja prokuratūras pārstāve Laura Pakalne. Kā noprotams no politiķu stāstītā, Saeimas juristi šobrīd sliecas piekrist ST viedoklim.

Laikraksts vēsta, ka Muižniecei draud apsūdzības dienesta viltojuma izdarīšanā - viņa, būdama 9. Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja (tolaik TP), iespējams, viltojusi sēdes protokolu, tādējādi apstādinot Krimināllikuma grozījumu virzību, kas paredzētu bargus sodus par partiju finansēšanas pārkāpumiem.

Pati Muižniece aģentūrai LETA jau norādījusi, ka tagad gaidīs gala lēmumu, un uzskata, ka pēc tā varēšot atgriezties darbā ST. Ņemot vērā, ka šobrīd viņa no tiesneša pienākumu pildīšanas atstatīta, bet tiesāšanās ar apelācijām var ieilgt, ļoti iespējams, ka ST vēl vairākus gadus turpina darboties tikai sešu tiesnešu sastāvā.

Pirms izskanēja, ka Saeimas balsojums nebūs vajadzīgs, "Diena" paguva noskaidrot, ka V. Muižniece, visticamāk, tik un tā tiktu izdota - savas frakcijas balsojumu "par" lielā vienprātībā solīja vadoši avīzes aptaujātie politiķi no visām 11. Saeimā ievēlētajām partijām.

Jau vēstīts, ka ST tiesneši pirmdien piekrita kriminālvajāšanas sākšanai pret pašlaik ST tiesneša pilnvaras apturējušo Vinetu Muižnieci. To tiesneši izlēma slēgtā sēdē.

Muižniece žurnālistiem pēc kolēģu lēmuma paziņoja, ka savu vainu noliedz, un uzskata, ka attaisnojoša sprieduma gadījumā varēs turpināt strādāt par tiesnesi.

Vēstīts arī, ka Ģenerālprokuratūra lūdza izdot kriminālvajāšanai bijušo 9.Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāju un pašlaik Satversmes tiesas tiesneša pilnvaras apturējušo Muižnieci par dienesta viltojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!